Do druhého kola súťaže o riešenie budovy na Kollárovom námestí ide 17 návrhov

2.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Porota medzinárodnej architektonickej súťaže na spracovanie návrhu riešenia polyfunkčnej budovy na Kollárovom námestí v Bratislave vybrala do druhého kola súťaže 17 z celkového počtu 94 odovzdaných návrhov.

Pripomeňme, že súťaž vypísala akciová spoločnosť Metropolitan Bratislava, ktorá je súčasťou investičného holdingu 1. garantovaná. Ten je vlastníkom súčasného parkoviska oproti divadlu Nová scéna. Na mieste parkoviska by mala vyrásť polyfunkčná budova s maximálne ôsmimi nadzemnými podlažiami a jedným podkrovným podlažím.

Odmena pre víťaza súťaže je pol milióna korún. Hodnotiace zasadnutie poroty, ktorú tvoria okrem zástupcov vyhlasovateľa aj renomovaní odborníci zo Slovenskej a Českej komory architektov a tiež zástupca Magistrátu Bratislavy hlavného mesta SR, sa konalo 3. a  4. októbra.

„Na začiatku zasadnutia sa všetci riadni členovia poroty, ale aj náhradníci oboznámili so zápisom z overovania súťažných návrhov. Samotné hodnotenie sa začalo spoločným predstavením návrhov,“ uviedol Andrej Kollár, podpredseda predstavenstva 1. garantovanej a člen poroty. „Nasledovalo individuálne štúdium riešení, zakončené bodovaním, na základe ktorého sme vybrali 43 návrhov pre podrobnejšie posudzovanie. Do záverečného hodnotenia prešlo 30 návrhov, z ktorých porota nakoniec vybrala sedemnásť, postupujúcich do druhého kola súťaže.“

„Sme zatiaľ spokojní s bohatou domácou i zahraničnou účasťou na súťaži, ale i s úrovňou súťažných návrhov,“ hovorí Horst Kumor, ďalší člen poroty. „Súťaž je anonymná a súťažné pravidlá nám v tejto fáze, žiaľ, nedovoľujú prezentovať riešenia finalistov z prvého kola. Hneď po skončení súťaže však chceme predstaviť verejnosti všetky súťažné návrhy formou výstavy.“

V prvom kole sa architekti podľa podmienok súťaže sústredili na riešenie polyfunkčnej budovy v kontexte Kollárovho námestia. Súťažné návrhy prvého kola obsahujú v mierke 1:500 pôdorys parteru námestia, vtáčiu perspektívu, pôdorys typického administratívneho podlažia polyfunkčnej budovy a charakteristické pohľady a rezy celým námestím. Súčasťou návrhov je i voľné grafické a textové vyjadrenie hlavnej myšlienky.

Súťažiaci, ktorých porota vybrala do druhého kola, musia do 26. novembra predstaviť riešenia samotnej polyfunkčnej budovy. Návrhy budú mať už v detailnejšej mierke 1:200 podobu pôdorysov, rôznych pohľadov a charakteristických rezov budovy. Súčasťou návrhov bude tiež sprievodná správa s tabuľkou bilancií plôch a objemov. Porota sa najbližšie stretne v predbežne stanovenom termíne 28. novembra, aby rozhodla o víťazoch celej súťaže.         

(juh)
Páčil sa vám článok?