Eurovea je iba pracovný názov nového celomestského centra v zóne Pribinova

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prípravy na začatie výstavby nového centra Bratislavy v zóne Pribinova vrcholia. Už v septembri by mal byť pozemok, na ktorom sa má stavať, oplotený a v budúcom roku by sa mali práce konečne začať.

Nové celomestské centrum v zóne Pribinova zatiaľ nesie názov Eurovea, ktorý je však iba pracovný a investor, írska developerská spoločnosť Ballymore Properties, ho využíva najmä na účely marketingovej komunikácie v zahraničí. O konečnom pomenovaní tejto lokality na nábreží Dunaja, ktorá bude vďaka svojmu reprezentatívnemu charakteru akousi výkladnou skriňou Bratislavy, sa ešte definitívne nerozhodlo.

V projektoch došlo po pripomienkach dotknutých inštitúcií k menším úpravám, základný zámer - vybudovať v úseku od ministerstva vnútra až po Zimný prístav novú atraktívnu mestskú štvrť – ostal nezmenený. V prvej etape sa má stavať v úseku od ministerstva vnútra po novostavbu SND, kde má vyrásť nové centrálne námestie rozprestierajúce sa až k Dunaju, v druhej etape sa vybuduje úsek od divadla po prístav. Okrem centrálneho námestia a nábrežnej promenády tu majú byť priestory pre vládne inštitúcie, prvotriedne administratívne priestory, štvorhviezdičkový hotel s 200 izbami, asi 150 obchodov, reštaurácie, kaviarne a bary, multiplexové kino, kasíno a iné zariadenia zamerané na relax, šport a trávenie voľného času. Okrem toho tu majú byť aj atraktívne byty s výhľadom na Dunaj, hypermarket i primeraný počet parkovacích miest. Projekt, ktorý je najambicióznejším svojho druhu v Bratislave a na celom Slovensku, ráta aj s množstvom zelene.

Zámer vybudovať nové celomestské centrum medzi Starým mostom a Mostom Apollo je úzko previazaný s dostavbou novostavby SND a bez nej by bol len ťažko realizovateľný. Aj v tomto smere nastal pozitívny posun – vláda v uplynulých dňoch schválila návrh ministra kultúry Františka Tótha na spôsob dokončenia tejto stavby. Podľa Tóthovho návrhu, ktorý schválil kabinet bez pripomienok, zostane novostavba vo vlastníctve štátu a jeho prevádzku bude mať na starosti štátna správcovská spoločnosť.

V susedstve budúcej novej štvrte vyvíjajú významné aktivity aj ďalší investori. Spoločnosť J&T už začala s generálnou rekonštrukciou výškovej budovy bývalého Presscentra a v areáli niekdajšieho Slovakopressu plánuje výstavbu niekoľkých ďalších výškových objektov.

Páčil sa vám článok?