O stavbe budovy na Šancovej ulici budú opätovne rozhodovať krajskí pamiatkári

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo kultúry zamietlo odvolanie firmy Istroreal vo veci stavby na Šancovej ulici a potvrdilo rozhodnutie Pamiatkového úradu SR v tejto záležitosti.

Firma Istroreal mala pôvodne povolenie na stavbu 8-poschodovej budovy. Minulý rok sa pokúsila získať povolenie na zvýšenie stavby na 34 poschodí, jej zámer odmietol Krajský pamiatkový úrad Bratislava a v odvolacom konaní aj jemu nadriadený Pamiatkový úrad SR. Proti stavbe mrakodrapu sa prostredníctvom petície vyslovili obyvatelia okolitých domov. Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava - Staré Mesto prijalo uznesenie, ktorým odporučilo starostovi, aby zamietol návrh na zmenu stavby pred dokončením z pôvodných 8 nadzemných podlaží na 34 nadzemných podlaží, ak to umožňujú právne predpisy.

Neskôr firma Istroreal požiadala o zmenu územného rozhodnutia tak, aby sa stavaná budova nezvýšila na 34, ale na 22 poschodí. Krajský pamiatkový úrad Bratislava vyslovil 7. februára tohto roka s takýmto zvýšením súhlas. Rozhodnutie Krajského pamiatkového úradu SR na základe podnetu organizátorov petície proti výstavbe mrakodrapu na Šancovej ulici Petra Hodála a Ondreja Dostála a Sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR preskúmal nadriadený Pamiatkový úrad SR a rozhodnutie krajských pamiatkarov 23. marca tohto roka zrušil. Firma Istroreal sa proti rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR v zákonnej lehote odvolala, ale ministerstvo kultúry po preskúmaní jej odvolanie zamietlo a uvedené rozhodnutie Pamiatkového úradu SR potvrdilo. Ministerstvo kultúry svoje rozhodnutie odôvodnilo tým, že odvolanie firmy Istroreal v celom rozsahu preskúmalo a zistilo, že „Pamiatkový úrad Slovenskej republiky postupoval v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona, ako aj ustanoveniami správneho poriadku”. Proti tomuto rozhodnutiu nie je možné sa odvolať, je ho však možné preskúmať súdom.

Rozhodnutie ministerstva neznamená, že firma Istroreal nemôže postaviť budovu s 22 podlažiami. Znamená len toľko, že vec sa opäť vracia na opätovné prerokovanie a nové rozhodnutie na krajský pamiatkový úrad, ktorý vydal pôvodné rozhodnutie. Bez súhlasného stanoviska pamiatkarov príslušný stavebný úrad nemôže povoliť zvýšenie stavby na 22 poschodí. V konečnom dôsledku to znamená, že definitívne rozhodnutie o osude rozostavanej stavby na Šancovej ulici, resp. o tom, koľko bude mať vlastne nakoniec poschodí, sa opäť odďaľuje.

Páčil sa vám článok?