Okolie bývalej budovy Presscentra by sa malo zmeniť na „bratislavský Manhattan“

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pri zatiaľ osamelo stojacej dominante bývalého Presscentra na Pribinovej ulici v dohľadnom čase pribudnú ďalšie výškové budovy, vďaka čomu aj v Bratislave vznikne niečo ako malý „Manhattan“.

Vzhľadom na existenciu výškovej budovy, ktorá dnes nesie názov Pressburg centrum, mestskí urbanisti už dávnejšie predpokladajú, že lokalita v zóne Pribinova je miestom, kde môžu stáť mrakodrapy. Investícia s názvom J&T Center, ktorej prvou etapou je už začatá totálna rekonštrukcia Pressburg centra, ráta práve s takouto výstavbou v lokalite ohraničenej Landererovou, Čulenovou, Pribinovou a Košickou ulicou. Pokiaľ ide o bývalé Presscentrum, uvažuje sa o dvoch alternatívach - podľa prvej z nich by celá budova slúžila na administratívne účely, podľa druhej by päť podlaží slúžilo ako hotel so 160 izbami a 320 lôžkami. V druhej etape projekt ráta s výstavbou dvoch výškových obytných veží, z ktorých jedna by bola porovnateľná s Pressburg centrom (merala by teda asi sto metrov) a druhá by mala až 130 metrov, teda by bola vyššia ako centrála Národnej banky Slovenska, dnes najvyššia budova na Slovensku. V ďalšej etape by mala výstavba pokračovať na mieste vymedzenom budovou tlačového kombinátu Versus a ulicami Landererova a Košická. Mali by tu vyrásť administratívne objekty s výškou asi 21,5 metra, v parteri ktorých sa ráta s občianskou vybavenosťou. Nasledujúca etapa výstavby je navrhnutá v dvoch variantoch, ktoré rátajú buď so zachovaním, alebo s odstránením existujúcej budovy TASR, pričom investor za lepší pokladá druhý variant. Úplne nakoniec by malo prísť na rad dobudovanie Pribinovej ulice ako mestského bulváru (v nadväznosti na výstavbu na časti nábrežia v zóne Pribinova, ktorú pripravuje írsky developer Ballymore Properties). Aj v týchto miestach sa ráta s administratívnymi budovami vysokými asi 21,5 metra.

Investičný zámer existuje v dvoch variantoch a okrem iného ráta s vybudovaním asi 462, resp. 450 bytov, 3549, resp. 3907 parkovacích miest (podzemné parkovacie garáže by mali ísť až do hĺbky piatich podzemných podlaží), obchodmi a supermarketom. Ide o obrovskú investíciu rádovo v miliardách korún, jej prvá časť - totálna obnova bývalého Presscentra - sa začala už vlani, výstavba by mohla byť úplne dokončená asi v roku 2010.

Páčil sa vám článok?