Oprava Dunajskej ulice sa chýli k záveru

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Práce na rekonštrukcii Dunajskej ulice finišujú. Oproti pôvodnému stavu sa jej vzhľad definitívne mení k lepšiemu. Na chodníkoch pribudla nová dlažba, zmenila sa aj organizácia dopravy.

Dunajská ulica je odteraz jednosmerná: zo Štúrovej sa na ňu nedá odbočiť, zachovaný ostal len smer dopravy do Štúrovej ulice a Kamenného námestia. Asfaltový povrch vozovky na celom rekonštruovanom úseku odfrézovali a nahradili ho novým. Pri Liga pasáži a pri Tete je vybudovaný priechod pre chodcov v úrovni chodníka. Pôvodnú konštrukciu chodníkov pod novou dlažbou vybúrali. V úseku od Klemensovej po Námestie SNP bola vytvorená konštrukcia chodníka z dlažby KORZO (kombinácia šedej a grafitovej). Na ostatných úsekoch má chodník povrch z asfaltového betónu. Chodník z kamennej dlažby medzi Klemensovou a Lazaretskou vybrali a dlažba znovu položili. Na chodníku z liateho asfaltu medzi Klemensovou a Lazaretskou sa odstránil kryt z liateho asfaltu a nahradí sa krytom z jemnozrnného asfaltového betónu. Bezbariérové úpravy na chodníkoch sú vyhotovené z dlažby. Zásluhou týchto úprav k 110 jestvujúcim parkovacím miestam pribudlo ďalších deväť. Aby sa predišlo parkovaniu na chodníkoch, pribudli na úsekoch, kde sú širšie, zábrany v tvare biskupského klobúka. Tam, kde je chodník užší (na úseku zhruba od budovy Gymnázia s vyučovacím jazykom maďarským po križovatku s Lazaretskou), namiesto biskupských klobúkov oddeľujú vozovku od chodníka vyššie, ale subtílnejšie kovové stĺpiky. Ostáva len veriť, že nepadnú za obeť bezohľadným vodičom, ktorí budú chcieť parkovať na chodníkoch.

Pripomeňme, že stavebný ruch na Dunajskej ulici trval takmer rok. Pôvodnou príčinou bola rekonštrukcia vodovodného a kanalizačného potrubia. Rekonštrukcia bola ukončená v súlade s plánom v decembri minulého roku. Náklady predstavovali celkovo asi 37 miliónov korún. Po jej ukončení sa magistrát rozhodol riešiť povrchové úpravy vozovky na Dunajskej ulici komplexne aj s priľahlými chodníkmi a parkovacími plochami.

Páčil sa vám článok?