V Mlynskej doline začali stavať komplex Cubicon

11.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Polyfunkčný objekt Cubicon za 1,2 miliardy korún začala dnes v Mlynskej doline stavať česká realitná skupina Sekyra Group. Do roka 2009 by tak vedľa budovy Slovenskej televízie malo vyrásť obchodné centrum Galéria Cubicon a bytový súbor Rezidencia Cubicon.

Po dokončení celého projektu by malo nové centrum poskytnúť celkovo 7 200 metrov štvorcových obchodných priestorov a 16 700 metrov štvorcových bytových plôch. Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Luďka Sekyru bude mať projekt skôr klubový alebo regionálny charakter. "Napríklad obchodné centrum nebude celomestského významu, ale bude mať význam len pre určitú mestskú časť a danú lokalitu, aby záťaž na životné prostredie a dopravná záťaž boli udržateľné," vysvetlil Sekyra.

"Lokalita, ktorá bola doposiaľ temná a tmavá v nočných hodinách, bude mať teraz svoj život. Obrovská výhoda je aj to, že ľudia, ktorí si tu kúpia byty, budú mať infraštruktúru priamo v objektoch. Nebude teda potrebné, aby migrovali do iných nákupných centier," uviedol bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. Zároveň zdôraznil, že výstavba v žiadnom prípade nenaruší panorámu mesta, keďže ide o nízkopodlažnú zástavbu bez vežových objektov.

Primátor Bratislavy podotkol, že zámerom mesta je, aby sa investori povolenej výstavby finančne spolupodieľali na budovaní a zlepšení infraštruktúry mesta. Aby teda napríklad zaplatili rozšírenie a zlepšenie stavu komunikácií, priechodov pre chodcov či svetelných križovatiek. "Všetko to, čo v meste najviac potrebujeme. Mohlo by tak dôjsť k zosúladeniu potrieb obyvateľov a investorov," dodal Ďurkovský.

Nové obchodno-bytové centrum si vyžiada aj určité zmeny v mestskej hromadnej doprave. Keďže v danej lokalite bude viac obyvateľov, Dopravný podnik Bratislava plánuje posilnenie spojov. "Lokalita v Mlynskej doline je známa najmä študentskými internátmi, je tu legendárna linka 39. Tú podľa mňa treba zachovať. Možno ju posilníme veľkosťou autobusov, prípadne skrátime intervaly," povedal predseda predstavenstva DPB Branislav Zahradník. Či podnik zavedie v budúcnosti do tejto lokality aj ďalšie linky, nie je ešte známe.

Obchodné centrum Galéria Cubicon bude trojpodlažné, projektované je ako otvorené átrium. Na prízemí je naplánovaný supermarket, reštaurácia a obchody, ďalšie obchodné priestory sa budú nachádzať na prvom poschodí. Na ďalšom poschodí sa počíta s možnosťami pre šport, fitnes a oddych. Súčasťou centra bude aj podzemné parkovisko či kancelárie, bezpečnosť objektu zabezpečí celodenná strážna služba. Na túto časť projektu bude nadväzovať súbor dvoch budov Rezidencia Cubicon. Nachádzať sa tu bude 175 bytov s rozlohou od 55 do 258 metrov štvorcových, počíta sa s dvoj- až päťizbovými bytmi. Architektúra tejto časti projektu zahŕňa aj terasy, balkóny, lodžie a zimné záhrady.

(sita)
Páčil sa vám článok?