V Karlovej Vsi zatiaľ stavebná uzávera nie je

29.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Karlova Ves zatiaľ nie je stavebná uzávera. Karloveská starostka Iveta Hanulíková síce začala po návrhu poslanca Branislava Zahradníka na júnovom zastupiteľstve pracovať na stavebnej uzávere i konanie v tejto veci, uzávera však na poslednom zasadnutí miestnych poslancov schválená nebola.

Ako potvrdila predsedníčka komisie výstavby a územného rozvoja Jana Zlámalová, stavebný úrad v Karlovej Vsi nedodržal v celej veci zákonný postup, na čo ho upozornil v písomnom stanovisku aj bratislavský magistrát ako jednej z dotknutých orgánov.

Podľa Zlámalovej totiž malo byť najprv vydané oznámenie o tom, že mestská časť obstaráva územné plány zón a až následne sa malo začať s územným konaním o stavebnej uzávere. "Najprv sa malo spraviť A a potom B. Na začiatok konania o stavebnej uzávere nebola v tomto prípade splnená zákonná podmienka. Vypracovanie iba štúdie nie je dôvod na stavebnú uzáveru, ktorá vymedzuje územie, na ktorom sa dočasne zastavuje alebo obmedzuje výstavba," povedala Zlámalová. Podľa nej, mestská časť stavebnú uzáveru na niektoré lokality potrebuje a chce, pretože v súčasnosti je naozaj nutná regulácia výstavby v niektorých častiach Karlovej Vsi. Poslankyňa však upozorňuje, že všetko musí byť v súlade so zákonom.

"Ak to tak totiž nebude, investori sa môžu voči stavebnej uzávere odvolať a kompetentní môžu potom naše rozhodnutie zrušiť. Musíme preto podnikať také kroky, aby sme sa dopracovali k právoplatnému rozhodnutiu," vysvetlila Zlámalová. Ako zároveň zdôraznila, starostka sa síce niekoľko ráz vyjadrila, že pocitovo pre ňu už na Dlhých dieloch platí stavebná uzávera, "Krajský stavebný úrad však pri prípadnom odvolaní sa investorov voči neprávoplatnej stavebnej uzávere určite nebude rozhodovať pocitovo."

Ako ďalej uviedla, k stavebnej uzávere a územným plánom zón by sa mali poslanci vrátiť na ďalšom zasadnutí zastupiteľstva. Jedným z problémov je, že stavebná uzávera sa navrhovala na celé územie Dlhých dielov, podľa poslankyne by sa mali vyšpecifikovať "najpálčivejšie" lokality. Taktiež si myslí, že posledný predložený materiál bol "chaotický a boli tu pomiešané hrušky s jablkami". Podľa Zlámalovej by sa totiž nemali vypracúvať územné plány zón na lokality, v ktorých mestská časť žiada zmenu funkčného využitia. "Buď začneme s prípravou plánov zón a následne so stavebnou uzáverou, alebo budeme žiadať zmenu platného územného plánu, čo pri niektorých lokalitách navrhujeme," vysvetlila poslankyňa.

Karlova Ves napríklad žiada, aby sa lokalita na Hlaváčikovej ulici zmenila na územie pre šport, telovýchovu a voľný čas. Podobne je na tom aj areál Karloveského športového klubu na Majerníkovej ulici, či areál futbalového ihriska na Molecovej ulici. Zmena na verejnú zeleň sa navrhuje pri polyfunkčnom centre Dlhé diely, pri lokalite Nad lúčkami a pred križovatkou Majerníkovej a Hlaváčikovej ulice.

Ochranná a izolačná zeleň by mala byť zasa na svahu medzi ulicami Hany Meličkovej a Janotova, či pozdĺž ulíc Karloveská, Botanická a Devínska cesta. Kráľova hora by sa mala stať územím pre rekreáciu v prírodnom prostredí. Zmena funkčného využitia na občiansku vybavenosť celomestského a nadmestského významu by sa mala dotknúť Katušinej lúky i lokality Mlynská dolina - Habánsky mlyn.

(sita)

Páčil sa vám článok?