Obyvatelia spisujú petíciu proti stavbe na Mýtnej, ktorá ešte nie je povolená

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Občania a obyvatelia žijúci v objektoch, ktoré vymedzujú ulice Šancová, Mýtna a Tabaková, ale aj v blízkom okolí, protestujú proti plánovanej výstavbe domu na prechodné ubytovanie na Mýtnej ulici.

Poukazujú na to, že vnútroblok vymedzený uvedenými ulicami je v súčasnosti riešený ako oddychová zóna, resp. park so stromami. „Je to priestor na hry detí, venčenie psov, oddych,“ píšu v petícii, ktorú sa chystajú podať aj na magistrát a staromestský miestny úrad. „Všetky súčasné objekty sú z jednej strany atakované ťažkou dopravou, hlukom. Vnútroblok je naopak tichou a pokojnou časťou. Domy sem majú orientované balkóny. Požadujeme, aby zeleň v tejto časti bola zachovaná.“

Keďže pre túto lokalitu nebola spracovaná urbanistická štúdia zóny a chýbajú kvalifikované regulatívy, nie je určené percento možnej zastavanosti a zelene. Obyvatelia preto žiadajú, aby bol vplyv výstavby vo vnútrobloku zdokumentovaný urbanistickou štúdiou bloku Mýtna - Šancová - Tabaková. Žiadajú aj zachovanie dnešného pomeru zastavaných plôch, zelene, ihrísk, komunikácií a parkovísk, ako aj vyrastených stromov. Obyvatelia tiež upozorňujú, že zamýšľaná stavba výrazne zhorší svetlo-technické podmienky v bytoch, ktoré sú orientované svojimi izbami len do dvora.

Na Miestnom úrade Bratislava - Staré Mesto sme zistili, že na inkriminované pozemky stavebný úrad 9. júla minulého roku vydal územné rozhodnutie o umiestnení stavby na 8-podlažný polyfunkčný objekt s bytovými jednotkami a občianskou vybavenosťou na prízemí.

Navrhovateľ, akciová spoločnosť Willow, požiadal o zmenu vydaného územného rozhodnutia, v ktorom sú navrhnuté ubytovacie bunky. Na prízemí je navrhnutá reštaurácia slúžiaca na stravovanie ubytovaných osôb. Objekt má podľa spresnenia navrhovateľa slúžiť na prenájom bývania pre mimobratislavských pracovníkov.

Územie je definované v platnej aktualizácii územného plánu hlavného mesta pre funkciu viacpodlažná bytová zástavba, pričom účelovo viazanými funkciami sú aj občianska vybavenosť, zeleň, dopravná a technická vybavenosť.

„K predloženému návrhu boli predložené doklady a vyjadrenia v zmysle vyhlášky 453/2000 Z. z., ktoré sú kladné, resp. s pripomienkami,“ uvádza sa v stanovisku miestneho úradu. „Jedným z priložených dokladov je aj záväzné kladné stanovisko mesta Bratislavy, ktoré súhlasí s umiestnením stavby domu na prechodné ubytovanie. Zmena územného rozhodnutia ani stavebné povolenie však nie sú vydané.“

Podľa informácií z referátu životného prostredia staromestského miestneho úradu vydala mestská časť právoplatné rozhodnutie na výrub drevín s účinnosťou od 4. júna 2004 s podmienkou, že výrub sa môže uskutočniť až po nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia. Pritom bola určená náhradná výsadba 12 kusov vyrastených brestovcov na Mýtnej ulici.

Páčil sa vám článok?