Rekreačný charakter môže ohroziť výstavba

6.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom období badať čoraz čulejšie snahy o výstavbu v Hornej Mlynskej doline, najmä v okolí Železnej studienky. Záujem stavať zariadenia s ubytovacími kapacitami tu má niekoľko investorov.

Primátor Andrej Ďurkovský tvrdí, že snaha o prestavbu existujúcich zariadení nie je pre mesto principiálny problém. To sa týka podľa neho aj rybárskej reštaurácie (ktorá nebola nikdy dokončená a jej skelet sa ničil od roku 1989). Stavebné povolenie na túto stavbu, platné do roku 2005, bolo podľa Mestských lesov určené na výstavbu reštaurácie a nie na štvorposchodový hotel. Navyše, pozemky patria mestu a poslanci sa musia rozhodnúť, či ho investorovi predajú, alebo len prenajmú.

„Našou snahou je, aby sa z celej Železnej studienky, Kamzíka a Koliby nestala zóna ďalšej výstavby, ale aby tam bola zachovaná ako dominantná rekreačná funkcia,“ hovorí primátor. Výstavbe hotela s malou kapacitou sa však nebráni a to aj napriek tomu, že podľa jeho slov tu neexistuje kanalizácia a prípadný investor by ju musel vybudovať.

Primátora viac trápi snaha vybudovať veľké mestské vily v priestore pri bývalom Štátnom sanatóriu. „To by Železnú studienku úplne „zabilo“, lebo by sa do tohto územia dostala úplne iná funkcia, než na ktorú je určené. Proti tomu protestujem a som prekvapený, že sa proti tomu neozýva nikto z ochrancov prírody,“ uviedol A. Ďurkovský. V prípade bývalého sanatória ide o snahu spoločnosti Arca Capital Slovakia, ktorej zámer na stavbu trojpodlažných víl mesto už pred časom zamietlo.

Ďalším problémom je podľa neho parkovanie. „Našou snahou je nepúšťať sem od piatka popoludnia do nedele večera autá, aby sem mohli ľudia chodiť pešo alebo na bicykloch, a to je v rozpore so snahami stavať tu hotely,“ uviedol primátor. Súčasné parkoviská nemajú podľa neho dostatočnú kapacitu, a preto mesto uvažuje nad postavením jednopodlažnej parkovacej garáže, ktorá by bola strážená. Možné je aj inštalovanie zábrany, ktorá by počas víkendu úplne zabránila vjazdu autám na Cestu mládeže.

„Chceli by sme tam iniciovať - ale to je všetko vecou podnikateľských zámerov -, aby tam jazdili elektrické vláčiky, podobné Prešporáčiku, ktorý jazdí po meste, prípadne iná ekologická forma dopravy,“ povedal A. Ďurkovský. Dodal, že pri konečnej autobusov chce mesto postaviť výletnú reštauráciu, ale rozhodne nie hotelové zariadenie. „Radi by sme tam videli prízemnú stavbu, ktorá by nahradila súčasné bufety a priniesla by zvýšenie kvality služieb, podobne ako sme to urobili na Partizánskej lúke.“

Ďalšou snahou o postavenie hotela v tejto lokalite je dávnejší zámer spoločnosti Snowdrop, a to na mieste bývalej výletnej reštaurácie Snežienka. Pozemok patrí Novému Mestu.

(rob, juh)
Páčil sa vám článok?