Megaprojekt Twin City sa pripomienkuje a spresňuje

5.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Príprava projektu najväčšieho polyfunkčného komplexu v strednej Európe Twin City, ktorého súčasťou bude aj nová autobusová stanica, pokročila, investor do neho zahrnul aj pripomienky obyvateľov.

Ako nám povedal Miro Sedlák zo spoločnosti HB Reavis, ktorá je developerom Twin City, projekt sa ďalej spresňuje, a to aj na základe dvoch uskutočnených verejných prerokovaní projektu s občanmi. O troch podstatných pripomienkach obyvateľov sme už v Bratislavských novinách informovali, tou prvou je požiadavka, aby na území, na ktorom sa má rozkladať Twin City, bolo viac zelene.

Druhou požiadavkou je, aby bola na Páričkovej ulici vytvorená pešia zóna - podľa M. Sedláka bude mať posledné slovo v tomto smere mesto, je však predpoklad, že nepôjde o čistú pešiu zónu, ale bude po nej premávať mestská hromadná doprava (malo by ísť o trolejbusy).

Napokon treťou požiadavkou je revitalizácia areálu Základnej školy Kulíškova a jeho premena na oddychové centrum pre obyvateľov sídliska 500 bytov.

Pomenovanie Twin City symbolizuje skutočnosť, že tento polyfunkčný komplex bude stáť na území dvoch mestských častí - Starého Mesta a Ružinova. Zároveň má byť aj vyjadrením, že Twin City bude akýmsi mestom v meste, ktoré ponúkne obyvateľom kultúru, zábavu, obchody, kancelárie, hotel i nadštandardné bývanie. Bude sa rozprestierať na oboch stranách ulice Mlynské nivy, ktorú stavebne prekryje (priamo nad touto komunikáciou bude nákupná galéria). Má tu byť aj najvyšší mrakodrap v meste, o výške a podobe ktorého sa ešte vedú rokovania s magistrátom. Celkové investičné náklady na výstavbu predstavujú približne 17 miliárd korún.

Asi jednu miliardu korún bude stáť nová moderná autobusová stanica, ktorá bude integrálnou súčasťou Twin City a nahradí súčasný zastaraný priestor pre cestujúcich na autobusovej stanici Mlynské nivy. Podľa informácií zo spoločnosti HB Reavis by cestujúci ani počas výstavby novej autobusovej stanice nemali pociťovať výraznejšie obmedzenia. Počas dočasnej zmeny organizácie dopravy sa časť nástupíšť a výstupíšť autobusov presunie do tesnej blízkosti areálu súčasnej autobusovej stanice.

Súčasná autobusová stanica Mlynské nivy má 40 nástupíšť, počas výstavby bude časť z nich, situovaná najbližšie k Svätoplukovej ulici, asanovaná a od tohto miesta po Svätoplukovu ulicu vznikne stavebná jama. Ako sme už informovali, počas výstavby novej stanice bude v pôvodnej len 29 nástupíšť, budú určené pre diaľkové a medzinárodné linky. Ďalších 11 nástupíšť bude umiestnených mimo areálu súčasnej autobusovej stanice, päť bude zriadených na Šagátovej ulici a šesť na ulici Mlynské nivy.

Prvým viditeľným znakom, že prípravy na výstavbu intenzívne pokračujú, je začatie asanácie starých továrenských budov a búracie práce v priemyselnom areáli priľahlom k ulici Mlynské nivy. Začiatok stavebných prác je naplánovaný na rok 2008, otvorenie Twin City sa predpokladá v roku 2011.

(juh)
VIZUALIZÁCIE - BENOY
Páčil sa vám článok?