Hradný palác je v havarijnom stave

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavský hradný palác je v havarijnom stave a najneskôr do dvoch rokov sa musí rekonštruovať. Tvrdí to generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Peter Maráky, ktoré má v prenájme časť hradného paláca.

Ak Kancelária Národnej rady SR, ktorá je správcom celého paláca, nezačne čo najskôr s obnovou, hrozí podobná havarijná situácia ako pred desiatimi rokmi. „V dôsledku nevyhovujúceho stavebno-technického stavu strechy došlo k zaplesneniu zbierok. Zásahy na odplesnenie a reštaurovanie stáli niekoľko miliónov korún,“ upozorňuje Maráky.

„Súhlasíme s tým, že s rekonštrukciou je potrebné začať čo najskôr, a to z viacerých dôvodov. V hradnom paláci je nevyhovujúci stav elektroinštalácií, vrátane osvetlenia, pričom stav rozvodov ústredného kúrenia možno označiť za havarijný,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady SR Miroslav Šarišský. Poškodené sú aj kanalizačné zvody a vyskytujú sa časté poruchy na rozvodoch vody. V budovách je tiež narušená statika a odkladaním rekonštrukcie sa jej stav ešte zhoršuje. Poruchy kanalizácie a vody, nevhodná izolácia a havarijný stav dlažby nádvoria spôsobujú vlhnutie a podmáčanie základov. Zastarané je podľa M. Šarišského zariadenie v reprezentačných, ale aj výstavných priestoroch, kde nie sú zabezpečené správne parametre vnútorného prostredia na umiestenie cenných muzeálnych exponátov.

Rekonštrukcia je naplánovaná už niekoľko rokov, na základe projektu získala Kancelária Národnej rady SR aj stavebné povolenie. Prostriedky žiadali už v roku 2001, dosiaľ sa však pri schvaľovaní štátneho rozpočtu potrebné financie nenašli. „O začatí rekonštrukčných prác Bratislavského hradného paláca uvažujeme v roku 2006, avšak len za predpokladu, že v štátnom rozpočte budú na tento účel schválené prostriedky,“ hovorí M. Šarišský. Predpokladané náklady na rekonštrukciu podľa neho boli v roku 2001 vo výške 837,5 milióna korún vrátane DPH a túto investičnú akciu vláda schválila v rozvojovom programe priorít verejných prác. V súčasnosti však túto sumu bude treba aktualizovať.

K projektu obnovy má Slovenské národné múzeum výhrady. „Technická vybavenosť hradu je v ňom nerovnomerne rozdelená medzi časť určenú pre štátnu reprezentáciu a časť slúžiacu múzeu. My si myslíme, že verejnosť má mať rovnaký komfort ako páni poslanci,“ tvrdí P. Maráky. Projektu podľa neho chýbajú investície do expozícií a depozitárov pre SNM. „Nesúhlasíme s projektom a budeme žiadať jeho zmenu.“ Ako povedal M. Šarišský, vzhľadom na význam historických pamiatok, ktoré sa dnes na Bratislavskom hrade nachádzajú, bude Kancelária Národnej rady SR hľadať riešenie, ktoré bude zodpovedať technickým možnostiam národnej kultúrnej pamiatky.

K zmenám projektu však bude musieť zrejme dôjsť v každom prípade. Stavebné povolenie je totiž platné iba do 26. novembra tohto roka. Keďže s rekonštrukciou Bratislavského hradu sa tento rok zatiaľ neráta, bude treba kompletne prepracovať celú projektovú dokumentáciu a získať stavebné povolenie, čo zdvihne celkové náklady.

Páčil sa vám článok?