Projekt výstavby na Smrečianskej sa bude meniť

31.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Projekt výstavby polyfunkčného komplexu Park Project v blízkosti Smrečianskej a Mikovíniho ulice sa bude prehodnocovať. Prispeli k tomu aj protesty obyvateľov proti výstavbe.

Spoločnosť GTC Real Estate Park, s.r.o., ktorá chcela spomenutý polyfunkčný komplex postaviť, stiahla pôvodne navrhovaný projekt z Obvodného úradu životného prostredia v Bratislave, čím sa proces posudzovania projektu skončil. „Rozhodli sme sa tak aj z dôvodu reakcií občanov na pôvodný návrh,“ povedal nám Jozef Šimek z uvedenej spoločnosti. „Projekt je momentálne vo fáze úprav a redizajnu. Najvýraznejšie zmeny sa dotknú prevažne celkového objemu projektu, ako aj dopravného napojenia.“

Ako dodal, nový návrh nebude riešiť prístup do podzemných parkovacích garáží z Mikovíniho ulice, čím sa zabezpečí vytvorenie čisto pešej zóny medzi zamýšľaným polyfunkčným komplexom a priľahlým parkom na Račianskom mýte. „Samozrejme, naďalej počítame s úpravou parku, ako aj okolitých chodníkov, aby sme dosiahli ešte príjemnejšiu a kultivovanejšiu atmosféru zelene v parku,“ ubezpečil J. Šimek.

Podľa pôvodného projektu mal na ploche bývalého školského ihriska vyrásť súbor niekoľkých objektov. Komplex mal pozostávať z päťpodlažného objektu hotela a bytového domu v tvare U, z 19-podlažnej obytnej veže tvoriacej s objektom hotela átrium, pozdĺž Mikovíniho ulice mal byť ďalší päťpodlažný bytový dom a pod celým súborom boli navrhnuté dvojpodlažné podzemné garáže.

Proti tomuto zámeru sa zdvihla vlnu protestov obyvateľov okolitých ulíc a začala sa aj petičná akcia. Protestujúcim obyvateľom prekážal najmä fakt, že zamýšľaná stavba by ohrozila priľahlý park na Račianskom mýte. Hovorkyňa novomestského starostu Valéria Reháčková upozornila, že navrhovaná výstavba nie je z hľadiska funkčného využitia v súlade s územným plánom mesta Bratislavy, ktorý bol schválený 31. mája tohto roku. Tlmočila nám tiež výhrady novomestskej samosprávy voči navrhovanému dopravnému riešeniu.

Negatívne stanovisko k zamýšľanej výstavbe zaujal aj hlavný architekt mesta Bratislava Štefan Šlachta, podľa ktorého je v rozpore s územným plánom. V rozhovore pre Bratislavské noviny uviedol, že v tejto lokalite nemá byť výšková budova, pretože nejde o uzlový bod, ale o lokalitu pri bočnej uličke.

Pod tlakom všetkých týchto okolností sa teda investor rozhodol ustúpiť a prehodnotiť svoje pôvodné zámery.

(juh)
Páčil sa vám článok?