Súkromná výstavba pôjde asi na úkor detí

30.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nový polyfunkčný objekt chce na mieste bývalých jaslí a v tesnom susedstve Materskej školy na Letnej ulici postaviť firma Duni&Partners. Investorovi asi neprekáža, že kvôli tomu pravdepodobne presťahujú fungujúcu materskú školu.

Spoluvlastníkom spoločnosti, ktorá bývalé jasle a pozemok vlastní, je poslanec mestského zastupiteľstva a miestneho zastupiteľstva za SDKÚ-DS Gert Duni. Z rozhodnutia Miestneho úradu Nové Mesto podpísaného starostom Richardom Frimmelom vyplýva, že mestská časť vydala územné rozhodnutie o umiestnení stavby.

Celá záležitosť sa začala pred niekoľkými rokmi prenájmom zrušených jaslí spoločnosti Duni&Partners, ktorá tam mala vydávať noviny mestskej časti. Po vydaní prvého čísla údajne ďalšie už nevyšlo. Mestská časť potom objekt jaslí predala spomínanej firme aj s pozemkom. V záverečnom účte mestskej časti Nové Mesto za rok 2005, v kapitole kapitálové príjmy, figuruje aj suma 1,45 milióna korún za odpredaj stavby firme Duni&Partners. Táto spoločnosť vtedy nezaplatila celú sumu, doplatila ju až v roku 2006. Išlo o stavbu so súpisným číslom 392, nachádzajúcu sa na parcele číslo 11738/2. V rozhodnutí o územnom konaní ide o tú istú parcelu plus súpisné číslo prislúchajúcej vybavenosti s číslom 11739/2. Navrhovateľom je súkromná spoločnosť Max-Art, ktorej vlastníkom je miestny novomestský poslanec a bývalý mestský poslanec Otto Novitzky (SDKÚ-DS).

Pozdĺž Letnej ulice bolo pôvodne plánovaných 13, dnes 12 nadzemných podlaží. Časť na Hálkovej ulici má mať 6 poschodí, posledné ustúpené. Parkovanie pre užívateľov objektu malo byť zabezpečené pôvodne v štyroch, dnes troch podzemných podlažiach. V prvom nadzemnom podlaží by mali byť obchodné priestory, reštaurácia a technické zázemie objektu. Druhé nadzemné podlažie ráta s administratívnymi priestormi. V polyfunkčnej časti majú byť byty rôznej veľkosti. V prevýšenej časti byty menšej rozlohy. Na ustúpenom šiestom podlaží majú mať byty veľkoplošné terasy. V zostávajúcich častiach nádvoria je možné vytvoriť oddychovú zónu so zeleňou.

Proti výstavbe zorganizovali občania petíciu. Stavba podľa nich hrubo zasiahne do pokojného životného prostredia obyvateľov. „Výrazne sa tu zvýši počet a frekvencia pohybu áut, tým aj hluk, prach a splodiny, prudko narastie aj potreba nových parkovacích miest. Stavba by výrazne narušila charakter Hostinského sídliska a Ľudovej štvrte,“ uvádza sa v petícii. Občania žiadajú znížiť výšku projektovaného podlažia minimálne o tri poschodia.

V stanovisku prednostu Ľudovíta Kollárika z 18. apríla pre našu redakciu sa uvádza, že v návrhu územného plánu hlavného mesta pre túto lokalitu (schválený 31. mája 2007) je územie určené pre funkciu občianskej vybavenosti lokálneho významu. Z toho vyplýva, že tu nie je možné uvažovať o výstavbe bytového objektu nad štyri nadzemné podlažia.

V inom stanovisku k rovnakému polyfunkčnému domu, tentoraz zo 7. júla 2007, prednosta Kollárik spolu s architektom mestskej časti Jaroslavom Kockom píšu: „Predložená projektová dokumentácia obytného objektu s občianskou vybavenosťou na Hálkovej a Letnej ulici sa v súčasnosti bude posudzovať vo väzbe na aktualizáciu územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy, vzhľadom na uznesenie mestského zastupiteľstva podľa ktorého tento dokument je platný do 31. augusta 2007 a návrh územného plánu mesta (nový územný plán, pozn. red.) nadobúda účinnosť až 1. septembra tohto roku. Podľa uvedenej územnoplánovacej dokumentácie mesta je predmetný pozemok súčasťou územia určeného pre viacpodlažnú obytnú zástavbu.“

(rob)
Páčil sa vám článok?