Problémom Novej Cvernovky je najmä doprava

23.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Svoj názor na výstavbu Polyfunkčného komplexu Nová Cvernovka - Century Residence v Bratislave prišli v stredu do Primaciálneho paláca vyjadriť nespokojní občania. Piati z nich nasmerovali na zástupcov mesta a investorov svoje pripomienky v oblasti dopravy či životného prostredia. Mesto zastupoval aj Stanislav Tokoš z magistrátu.

Najväčším problémom pre občanov je doprava. Komplex ohraničujú už teraz vyťažené dopravné tepny - Trnavská cesta, Miletičova, Záhradnícka a Jégého ulica. Pri Novej Cvernovke sa navyše stavajú aj ďalšie veľké centrá, napríklad Kúpele Centrál či Jégého alej. Občania považujú dopravné riešenie za mimoriadne nebezpečné a nevyhovujúce. Podľa nich totiž autá z komplexu Nová Cvernovka budú prechádzať cez oba pruhy na Trnavskej. Dopravní inžinieri mesta problematiku dopravy totiž riešili otáčaním áut na dvoch miestach Trnavskej.

Problém občania vidia aj v nedostatku parkovacích miest. "Dopravák" Ján Morávek však ľudí ubezpečil, že celé riešenie je vyhovujúce. Napriek tomu priznal, že by bolo vhodnejšie, keby už boli zrealizované všetky plánované úpravy z roku 1995. Myslí si, že pokiaľ nevznikne výnimočná situácia, ako napríklad futbalový zápas, alebo sa nestane nehoda, doprava bude plynulá a Trnavská cesta priepustná.

Problém videli aj v množstve zelene, ktorej je málo a bude ešte menej, tvrdili. Ako však ubezpečili zástupcovia mesta, zeleň v komplexe bude a bude jej dosť. Tá, ktorú odstránia, je cestná zeleň. Obyvateľke Jégého ulice prekážala výstavba vo všeobecnosti. Pochválila návrh aj štúdiu, no zdá sa jej, že miesto je už preľudnené a príliš hlučné a nové polyfunkčné komplexy celú situáciu len zhoršia.

Centrum by sa malo začať stavať v apríli budúceho roka. Areál bývalého závodu MDŽ medzi Miletičovou, Trnavskou cestou a Jégého ulicou v bratislavskom Ružinove, tzv. Cvernovky, plánuje spoločnosť Immoeast Slovakia do roku 2011 zastavať viacúčelovými výškovými budovami. Investor chce v rámci projektu s názvom Century Residence postaviť 34- a 25-poschodovú vežu a dve osemposchodové budovy. Malo by v nich byť 230 bytov a 172 apartmánov na ploche 40-tisíc štvorcových metrov. Okrem bytov tu majú byť aj relaxačné, športové a reštauračné priestory a 543 parkovacích miest.

Komplex by mali dostavať tak, že v strede budov vznikne átrium, ktoré sa využije na relax. Mala by tu vzniknúť vodná plocha. Budovu takzvaného Ružového hradu, ktorá je historicky zaujímavá, no nie je vyhlásená za pamiatku, plánujú architekti ponechať. Ako vysvetlil architekt Tomáš Pavelka, mali by tu vzniknúť zvláštne "loftové" byty, ktoré sú bežné vo veľkých metropolách v prestavaných industriálnych budovách. O vzhľade ostatných stavieb zatiaľ rozhodnuté nie je, pretože je ťažké skĺbiť staré s novým. Snažia sa, aby celý priestor vyzeral celistvo a pôsobil esteticky.

(sita)

Páčil sa vám článok?