Kernov dom na Hviezdoslavom námestí sa už čoskoro zaskvie v celej svojej kráse

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Asi dva roky trvajúca rekonštrukcia budovy známej ako Kernov dom, situovanej na ulici Rybárska brána 8, by mala byť dokončená najneskôr do septembra tohto roka. Okrem iného v nej bude reštaurácia Le Monde.

Investorom obnovy domu, v ktorom kedysi sídlila reštaurácia Kelt, je spoločnosť Damascene. Na rozdiel od minulosti bude využitý aj suterén objektu - bude v ňom neverejné klubové zariadenie. Na prízemí a prvom poschodí bude známa reštaurácia Le Monde, ktorá bude využívať aj balkón na štyroch stĺpoch na priečelí orientovanom do Hviezdoslavovho námestia. „Všetky kamenné články stĺpov i časti balkóna boli zreštaurované a po demontáži lešenia budú inštalované na svoje pôvodné miesto,“ povedal nám Vladimír Vršanský, riaditeľ spoločnosti Ateliér obchodu a cestovného ruchu, ktorá je generálnym projektantom obnovy objektu.

Na druhom a treťom poschodí sa budú nachádzať reprezentačné kancelárske priestory, na štvrtom a piatom poschodí budú tri luxusné byty. „V tympanóne hlavnej fasády do Hviezdoslavovho námestia, ktorý presvetľuje hlavný obývací priestor jedného z bytov, bude osadené výtvarné dielo od známeho bratislavského sochára Martina Lettricha,“ uviedol V. Vršanský. Ako ďalej vysvetlil, funkčná náplň budovy kladúca dôraz na nadštandard vyplýva z vynikajúcej polohy objektu v absolútnom centre mesta. Užívatelia budovy nebudú mať ani problém s parkovaním, pretože vchod do podzemných garáží hotela Carlton je situovaný pár krokov od nej. Pri rekonštrukcii sa nezabudlo ani na bronzovú pamätnú tabuľu indickej političky Indíry Gándhíovej na nároží Rybárskej brány - v týchto dňoch je už opäť osadená na svojom mieste.

Pred začatím rekonštrukcie bol objekt v nevyhovujúcom technickom stave, chátral a bol staticky narušený. Jeho statické zabezpečenie si okrem iného vyžiadalo založenie mikropilót do veľkej hĺbky pod úrovňou terénu. Táto okolnosť na druhej strane umožnila, aby archeológovia, ktorí tu uskutočňovali archeologický prieskum, prenikli do najväčšej hĺbky, aká sa pri podobných príležitostiach v meste vôbec dosiahla. Pri výskume objavili unikátny nález - pozostatky vyše sto dubových pilót pochádzajúcich z deviateho storočia nášho letopočtu.

Páčil sa vám článok?