Dlhodielčania chcú zastavenie výstavby

7.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Dlhých dielov zásadne nesúhlasia s ďalšou bytovou a polyfunkčnou zástavbou na tomto sídlisku. Nedávno to dali najavo petíciou, ktorou sa zaoberali aj poslanci miestneho zastupiteľstva.

V petícii žiadajú miestnych poslancov a kompetentné orgány, aby nepovolili pripravovanú bytovú výstavbu na Dlhých dieloch na konkrétnych parcelách, ktoré sú ohraničené okolím Hlaváčikovej ulice, ulice Dlhé diely I a od západu betónovou cestou. Upozorňujú ďalej že chcú, aby na tomto území nebolo postavené len jedno futbalové ihrisko, ale multifunkčný športovo-rekreačný areál pre verejnosť s ihriskami pre deti a dospelých, doplnený o parkovú zeleň.  Žiadajú tiež, aby západný svah Majerníkovej ulice, vo svojej južnej časti územia sektoru IV, v urbanistickej štúdii zóny Dlhé diely I, bol naďalej nezastavaný a aby tu zostala verejná zeleň.

Podľa hovorcu petičného výboru Petra Wagnera petícia našla pochopenie u množstva karloveských miestnych poslancov, ktorí odhlasovali uznesenie o stavebnej uzávere. Konanie o stavebnej uzávere na dočasné obmedzenie výstavby pre Dlhé diely sa už začalo a trvať má až do nadobudnutia účinnosti nového územného plánu zóny Dlhé diely. Stavebná uzávera je navrhnutá až do roku 2010. Podľa P. Wagnera je potrebné definovať konkrétne zóny a typy stavieb, ktorých sa má uzávera týkať.

„Práve z toho dôvodu chceme v auguste osloviť obyvateľov, aby sa formou dotazníka vyjadrili, aké funkčné využitie očakávajú od posledných nezastavaných plôch,“ uviedol P. Wagner. V ďalšom období, pravdepodobne v decembri, chcú podľa neho prostredníctvom poslancov navrhnúť zmeny v územnom pláne mesta.  Pripomenul, že pokračujúca zástavba na Dlhých dieloch je dôsledkom rozhodnutí bývalého vedenia samosprávy.

Súčasní miestni poslanci, ale aj investori, začínajú už brať námietky obyvateľov oveľa vážnejšie. Začali ich priberať do diskusie o budúcnosti Dlhých dielov už ako rovnocenných partnerov. „Na základe tejto pozitívnej skúsenosti chcem vyzvať všetkých obyvateľov celej mestskej časti Karlova Ves, aby sa nebáli vyjadriť svoj názor a pripojili sa k ďalším aktivitám, pokiaľ je ešte čas usmerniť vývoj sídliska v prospech nás obyvateľov,“ dodal P. Wagner.

(rob)
Páčil sa vám článok?