Centrum Bottova chcú prestavať na mrakodrap

12.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

V bývalej priemyselnej zóne v blízkosti Mlynských nív sa pripravuje výstavba ďalšej výškovej dominanty - mala by vzniknúť prestavbou existujúceho obchodného centra na Bottovej ulici.

Existujúce dvojpodlažné obchodné centrum by sa malo prestavať a nadstavať na výškovú budovu s 31 nadzemnými a dvomi podzemnými podlažiami. Zvláštnosťou projektu je, že obchodné centrum sa má konštrukčne zachovať a má sa v podstate obstavať a nadstavať. Na prvých dvoch nadzemných podlažiach majú byť naďalej obchodné priestory, na treťom až šiestom podlaží má byť dovedna 340 parkovacích miest (ďalších 182 parkovacích státí má byť v dvojpodlažnej podzemnej garáži a 15 vonku pri budove).

Na siedmom až jedenástom podlaží sú navrhnuté administratívne priestory a na dvanástom až tridsiatom prvom podlaží by malo byť 177 bytov. Posledné podlažia od 27. vyššie majú byť pôdorysne ustúpené. Veža má byť vysoká vyše 106 metrov. Výstavba by sa mala začať ešte v tomto roku, predpokladá sa, že by mala trvať tri roky.

V blízkosti budúceho polyfunkčného komplexu na Bottovej ulici sa pripravuje aj výstavba ďalších výškových budov - ako sme už informovali, na ploche priliehajúcej k Bottovej a starej Továrenskej ulici má vyrásť polyfunkčný súbor Lipový park s dvojicou veží, z ktorých jedna má mať 40 a druhá 34 nadzemných podlaží. Na mieste priľahlých priemyselných areálov má okrem toho stáť časť polyfunkčného komplexu Twin City, v rámci ktorého je navrhnutých niekoľko výškových dominánt vrátane 42-podlažného mrakodrapu.

Výškové budovy majú byť aj na voľnej ploche pri neďalekej Landererovej ulici, na rohu ulíc Košická - Mlynské nivy, ale aj pri bývalom Presscentre (dnes Tower 115), kde má pribudnúť komplex Panorama City, ktorého súčasťou majú byť aj 39-podlažné „dvojičky“. Bývalá priemyselná štvrť sa tak už v dohľadnej dobe zmení na nepoznanie.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Vara7

Páčil sa vám článok?