Stavebný úrad sa zaoberá čiernymi stavbami

29.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Staromestský stavebný úrad sa naďalej zaoberá dvoma čiernymi stavbami, o ktorých sme písali - bufetom pod Manderlom a zimnou záhradou na Gorkého ulici číslo 8.

Pokiaľ ide o bufet pod Manderlom, na stavbe sa uskutočnil štátny stavebný dohľad. Následne staromestský stavebný úrad stavebníka vyzval, aby preukázal, že stavba (pri rekonštrukcii došlo k vysunutiu prednej časti bufetu do chodníka) nie je v rozpore s verejným záujmom. Stavebník v rámci konania o dodatočnom povolení zmeny dokončenej stavby mal predložiť vyjadrenia a stanoviská orgánov štátnej správy do 60 dní. Táto lehota už uplynula, pričom stavebník nepredložil všetky podklady.

Stavebný úrad Staré Mesto konanie o dodatočnom povolení zmeny dokončenej stavby prerušil. Medzitým totiž vznikli nejasnosti v majetkovoprávnych vzťahoch k tejto nehnuteľnosti. Podľa našich zistení bude konanie pokračovať až po doriešení vlastníckych vzťahov.

V prípade zimnej záhrady na Gorkého 8 stavebný úrad takisto vyzval stavebníka, aby preukázal, že stavba nie je v rozpore s verejným záujmom. Musí teda dokázať, že jej vybudovaním nedochádza k prekročeniu hygienických noriem (predložiť svetlotechnický posudok), že námietky nemajú pamiatkari, spoluvlastníci objektu a pod.

„Zohľadnili sme pritom náročnosť dokladovania zo strany stavebníka, keďže musí osloviť a získať vyjadrenia viacerých dotknutých orgánov (napr. regionálny úrad verejného zdravotníctva, okresné riaditeľstvo hasičského a záchranného zboru),“ povedala nám hovorkyňa staromestského miestneho úradu Alena Kopřivová. „Stavebník však dodnes na výzvu nereagoval. Stavebný úrad Staré Mesto preto v najbližších dňoch v zmysle výzvy zaslanej stavebníkovi nariadi odstránenie stavby podľa paragrafu 88 a ods. 6 stavebného zákona.“ Dianie okolo oboch kontroverzných stavieb budeme ďalej sledovať.

(juh)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?