Vo Vajnoroch sa pripravuje strategická investícia - vedecko-technologický park

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vedecko-technologický park CEPIT zameraný na rozvoj moderných technológií chce rakúsko-nemecký súkromný investor vybudovať na území mestskej časti Vajnory. Stavať sa pravdepodobne začne už v budúcom roku.

Vo Vajnoroch by mal vyrásť technologický park s rozlohou 630-tisíc štvorcových metrov, v ktorom by si malo nájsť prácu niekoľkotisíc ľudí. V rámci jeho výstavby by sa tu malo preinvestovať 40 miliónov eúr. Je predpoklad, že tu vznikne výskumné a vývojové centrum najmä pre oblasť automobilového priemyslu. Sídliť a pracovať by tu mali firmy na vývoj elektroniky, biotechnológií, počítačových programov, nanotechnológií a energií z obnoviteľných zdrojov. Ráta sa tu s vybudovaním vysokej odbornej školy nového typu umožňujúcej získať univerzitné vzdelanie s praktickým zameraním. Študovať by tu malo približne 1500 študentov. Okrem toho tu bude podnikateľský inkubátor na podporu mladých začínajúcich firiem zameraných na rozvíjajúce sa technológie, ráta sa aj s kongresovým centrom, ktorého súčasťou má byť hotel a ďalšia príslušná infraštruktúra. Ráta sa tiež s vybudovaním ubytovacích kapacít rezidenčného typu. Výstavba celého parku bude podľa investora trvať niekoľko rokov. Jeho štruktúra a zameranie bude podobná ako v porovnateľných, už vybudovaných centrách v Turku (Fínsko), Kista (Švédsko), Brémy (Nemecko), Sophia Antipolis (Francúzsko) či Barcelona (Španielsko), v ktorých pracujú tisíce zamestnancov a pôsobia stovky firiem. Investorská skupina, ktorej súčasťou je aj koncern Hansa-Flex so sídlom v nemeckých Brémach, už teraz skúma záujem firiem so zameraním na sofistikované technológie o možnosť pôsobenia v strednej Európe.

Podľa primátora Andreja Ďurkovského vedenie mesta túto iniciatívu plne podporuje. Ako ďalej uviedol, myšlienka projektu sa zhoduje so snahou mesta o vytváranie rôznorodých pracovných príležitostí. Z Bratislavy by sa malo vytvoriť tzv. biele mesto, čiže mesto biznisu a moderných technológií bez splodín a chemických prevádzok. Mesto sa na parku priamo finančne podieľať nebude, primátor uvažuje o daňových úľavách pre investorov.

Za skratkou CEPIT sa ukrýva názov Central European Park for Innovative Technologies, teda Stredoeurópsky park pre inovatívne technológie. Miesto pre túto investíciu nebolo zvolené náhodou, vychádza z analýz, podľa ktorých je bratislavský región jedným z najperspektívnejších v Európe. Zvolená lokalita zároveň poskytuje široké zázemie vedeckých, výskumných a vzdelávacích kapacít a dostatok kvalifikovaných pracovných síl. Projekt CEPIT je kompatibilný s Lisabonskou stratégiou Európskej únie a jeho význam presiahne hranice stredoeurópskeho priestoru.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie