Výstavba v Podhradí sa začína výberom architektov

14.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

V historickom Podhradí, na najlukratívnejších pozemkoch v Bratislave, ktoré sú už niekoľko rokov v súkromných rukách, sa pravdepodobne už v budúcom roku začne výstavba polyfunkčného súboru.

Súbor nových stavieb s pracovným názvom Polyfunkčné mestské centrum Zuckermandel by mal vyrásť v časti Podhradia od vyústenia tunela až po Rybné námestie. Výstavbu pripravuje spoločnosť Bratislavské Podhradie, s.r.o., za ktorou stojí developerská skupina J&T Real Estate. Na tomto území by mal pribudnúť hotel, byty i administratívne priestory a malo by tu vzniknúť mestské prostredie s kaviarničkami a butikmi.

Plánovaná výstavba zapadá do zámeru mesta rozšíriť centrum k nábrežiu. V súčasnosti sa pripravuje archeologický prieskum, spracováva sa dendrologický posudok. Uskutočňuje sa výber architektov, investor dal zadanie 12 tímom, ktoré majú predložiť návrhy fasád, aby korešpondovali s obmedzeniami vyplývajúcimi z toho, že ide o historickú zónu. To však neznamená, že pôjde o objekty s historizujúcimi fasádami. Týka sa to skôr ich štruktúry, rozdelenia do určitých segmentov. V súťaži pôjde o skĺbenie historickej zóny s novou architektúrou.  Súčasťou projektu by malo byť preklenutie komunikácie na nábreží a spojenie Podhradia s nábrežnou promenádou.

Projekt je navrhnutý v dvoch variantoch. Odlišujú sa rozsahom zastavanosti vnútroblokov a počtom podzemných podlaží, ktoré sa majú využívať ako parkovacie garáže (variant A ráta s dvoma podzemnými podlažiami a 1500 parkovacími miestami, variant B so štyrmi podzemnými podlažiami a 1700 parkovacími miestami). Na povrchu nemajú byť žiadne parkovacie miesta, pretože celé územie má byť pešou zónou. Malo by tu byť 390, resp. 413 bytov rôznych veľkostí, od dvojizbových až po sedemizbové, hotel so 60 dvojposteľovými izbami, apartmánové bývanie, občianska vybavenosť a wellness centrum.

Pokiaľ ide o počet podlaží zamýšľaných stavieb, postupne narastá v smere k vyústeniu tunela. Pri enkláve historických kúrií je zástavba najnižšia (tri podlažia plus jedno ustúpené), smerom na západ postupne stúpa na šesť nadzemných podlaží plus jedno ustúpené a pri trojici 14-podlažných vežiakov pri vyústení tunela má mať osem nadzemných podlaží plus dve ustúpené. Hlavnou osou územia má byť obnovená Žižkova ulica.

Výstavba mestského centra si vyžiada investície vo výške asi šesť miliárd korún. Začiatok výstavby sa predpokladá v roku 2008.

Juraj Handzo

Páčil sa vám článok?