Ministerstvo je za výstavbu pod stanicou

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Projekt prestavby predstaničného priestoru Hlavnej stanice už posudzovalo ministerstvo životného prostredia, ktoré k nemu vydalo kladné stanovisko, súčasne však sformulovalo až 41 rôznych pripomienok.

Ako sme už informovali, spoločnosť I.P.R. Slovakia pripravuje totálnu prestavbu priestoru pod Hlavnou stanicou. Okrem vybudovania novej staničnej haly tu plánuje výstavbu obchodného centra so supermarketom, menšími obchodmi a multifunkčnou halou, ďalej tu chce postaviť dve administratívne budovy i hotel. Zmeniť sa má aj organizácia dopravy, pričom priestor má byť dopravne sprístupnený z Pražskej a Šancovej ulice. Zámer pripomienkovali viaceré orgány štátnej správy a samosprávy, železničiari, pamiatkari, ochrancovia životného prostredia, občianske združenia i jednotliví občania. V rámci pripomienkového konania sa objavili aj niektoré výhrady, napríklad k zamýšľanej výstavbe multifunkčnej haly, ale aj k tomu, že pri výstavbe bude asanovaný tenisový areál TJ Lokomotíva Bratislava a navrhované tri nové kurty na strechách novostavieb ho nemôžu nahradiť. Viackrát sa vyskytla obava, že taká rozsiahla koncentrácia rôznych funkcií, s akou zámer ráta, územie pod Hlavnou stanicou enormne zaťaží, ochranári kritizujú asanáciu zelene.

Pripomienky ministerstva životného prostredia sú rôzneho charakteru. Okrem iného odporúča, aby bol vykonaný inžiniersko-geologický a hydrogeologický prieskum územia a aby sa vykonaný monitoring hluku rozšíril aj na Pražskú ulicu. Ďalej odporúča vybudovanie protihlukových zábran na novo budovaných komunikáciách. Investor by podľa ministerstva mal zvážiť aj možnosť vybudovania ďalšieho mimoúrovňového priechodu pre peších na Pražskej ulici. Ministerstvo tiež odporučilo vypracovanie a realizáciu projektu sadových úprav, ale aj prehodnotenie lokalizácie hotela do tohto priestoru, resp. jeho veľkostnej kategórie. Vyhotoviť by sa tiež mal svetlotechnický posudok. Počas výstavby by investor mal zabezpečiť organizáciu dopravy v dotknutých uliciach a križovatkách. Ďalšie pripomienky sú takisto najmä technického rázu.

Jeden z celoštátnych denníkov informoval, že investor upustil od výstavby spomenutej haly. Táto informácia je nepresná - ako nám povedali predstavitelia I.P.R. Slovakia, na projekte sa nič nezmenilo. Výstavba sa má začať už na budúci rok a jej ukončenie sa predpokladá v roku 2008.

Páčil sa vám článok?