Po oprave bude Dunajská ulica krajšia, na niektoré chodníky položia dlažbu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od štvrtého apríla pracuje na oprave Dunajskej ulice, na ktorej boli po vlaňajšej rekonštrukcii vodovodu a kanalizácie iba provizórne terénne úpravy. Po týchto prácach bude Dunajská ulica vyzerať estetickejšie ako dnes.

Oprava potrvá 12 týždňov a celkové náklady budú predstavovať sumu 13 miliónov korún. V súčasnosti sa začali práce na spätných úpravách vozovky a chodníkov po ukončenej rekonštrukcii kanalizácie a vodovodu v novembri 2004. Výkopy boli zasypané, zhutnené a na povrchu vozovky a chodníkov bol vzhľadom na ročné obdobie a nepriaznivé klimatické podmienky položený len dočasný kryt z prostého betónu. Asfaltový povrch Dunajskej bol na mnohých plochách poškodený aj po iných rozkopávkach realizovaných v minulosti. Kamenné obrubníky boli na viacerých miestach prepadnuté a rozbité. Množstvo vpustov je v zlom stave a na mnohých miestach voda neodteká.

Asfaltový povrch vozovky sa na celom úseku odfrézuje a nahradí sa novým. Pri Liga pasáži a pri Tete bude vybudovaný priechod pre chodcov v úrovni chodníka. Existujúca konštrukcia chodníkov pod novou dlažbou sa vybúra. V úseku od Klemensovej ulice po Námestie SNP sa vytvorí konštrukcia chodníka z dlažby KORZO (kombinácia šedej a grafitovej). Na ostatných úsekoch bude mať chodník povrch z asfaltového betónu. Chodník z kamennej dlažby medzi Klemensovou a Lazaretskou ulicou sa vyberie a dlažba sa znovu položí. Na chodníku z liateho asfaltu medzi Klemensovou a Lazaretskou sa odstráni kryt z liateho asfaltu a nahradí sa krytom z jemnozrnného asfaltového betónu. Bezbariérové úpravy na chodníkoch budú vyhotovené z dlažby. Zásluhou týchto úprav k 110 jestvujúcim parkovacím miestam pribudne ďalších deväť.

Dunajská ulica, najmä v úseku od Štúrovej po Rajskú ulicu, je jednou z najatraktívnejších komunikácií centra mesta. Prispieva k tomu blízkosť obchodného domu Tesco a prítomnosť ďalších navštevovaných obchodov a prevádzok. V tomto úseku v dôsledku intenzívneho využívania komunikačného priestoru na parkovanie vozidiel je zvýšený pohyb. Intenzita dopravy nie je vysoká a dosahuje asi 200-250 vozidiel za hodinu v každom smere jazdy.

Súbežne je tu aj zvýšený pohyb chodcov, sústredených najmä v okolí štyroch peších priechodov prepájajúcich Kamenné námestie a areál Tesco v smeroch Štúrova, Teta, Liga pasáž a Rajská, ktorých zaťaženie je asi 1000 - 2000 peších za hodinu na jednom priechode.

V záujme dosiahnutia lepších dopravných pomerov na trase a jednoznačnejšieho pohybu všetkých účastníkov cestnej premávky bolo v nadväznosti na zmeny organizácie dopravy v križovatke ulíc Rajská - Dunajská navrhnuté zjednosmernenie Dunajskej ulice v úseku Rajská - Štúrova v smere na Štúrovu ulicu.

Páčil sa vám článok?