Na vlastnej koži: Odvoliť si na niektorých miestach Petržalky treba zaslúžiť. Čaká sa aj vyše hodiny

29.10.2022
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

„Sedem členov volebnej komisie a len tri plenty! To v týchto najkomplikovanejších voľbách v histórii nemalo byť naopak?“ vzdychla si vo volebnej miestnosti na Súkromnej strednej športovej školy na Sklodowskej 1 v bratislavskej Petržalke jedna z čakajúcich.

„Keby som vedela, že odvolenie mi zaberie hodinu, tak sa na to vykašlem,“ skonštatovala jedna z voličiek, čo túto tortúru v petržalskom Ovsišti absolvovala.

Osobne som prišla o desiatej, odchádzala o štvrť na dvanásť. V rade predo mnou to vzdali asi traja ľudia. Niektorí sa už na chodbe otáčali so slovami: To naozaj nehrozí, aby som tu stála... Musíme ísť na hroby, nie tu stáť v rade... Ja prídem večer, dokedy to tu je? „Ja sa do toho radu postaviť nejdem, dedo,“ otočila sa staršia pani na svojho manžela. Ovplyvní aj toto volebnú účasť? Nie je vylúčené, že áno.

Zdroj: (in)

​V miestnosti sú iba tri plenty.

Tí, ktorí vytrvali, konštatujú, že patria asi do najzodpovednejšieho okrsku v Petržalke. Vedľajší okrsok taký rad nemá. Avšak ani toľko vysokých panelákov... Postretávali sa tu susedia, niektorí si mysleli, že voľby „vybavia“ počas venčenia, a tak teraz ich pes čaká pred volebnou miestnosťou s nimi. Skupina, čo si to vystála až k dverám, študuje pokyny k voľbám. „Aspoň to mohli prebehnúť markerovou fixkou, nech je to prehľadnejšie,“ konštatujú. A čakajú. Vraj je tu tak už od rána. Prvá pani prišla o 7.01 h.

FOTOGALÉRIA:

Keď sa konečne prebojujem dovnútra, vidím, že sedem členov komisie sa nudí a ďalších osem ľudí čakajúcich v rade hypnotizuje troch voličov za troma plentami. V istej chvíli to jeden pán z radu nevydrží a pýta sa na celú miestnosť: „Nemôžete pridať ešte aspoň dva stolíky s plentou?“ Odpovedá mu predseda komisie, že nie, že sa už informovali. Nejde to.

Muž za mnou sa pýta, či by si nemohol lístky vypísať pri voľnom stolíku alebo priamo čakajúc v rade. Ani to nejde, informujú ho členovia komisie. Jeho lístky by boli neplatné. Vzdychne si, že nabudúce by bolo lepšie urobiť voľby v školských telocvičniach, kde by si okrsky plenty zdieľali. Takýto rad by nehrozil. Tak si aspoň svojich kandidátov na lístku fotí, aby ich v abecednom zozname nemusel hľadať až za plentou. Šetrí tým čas aj ostatným.

Po vyše hodine mám odvolené. Šťastná odchádzam a uľavujúce úsmevy vidím aj na tvárach ostatných, čo to majú za sebou. Možno aj preto, že rad je ešte väčší ako keď sme prichádzali. Cestou dolu schodmi zbadám vo vestibule pri stolíku vyplňovať volebné lístky pána na vozíčku. Člen volebnej komisie mi vysvetlí, že ide o výnimočnú situáciu, hore do miestnosti by sa totiž nedostal. Táto škola, ako aj mnoho ďalších, bohužiaľ, zatiaľ nie je bezbariérová. Mimochodom, bezbariérovosť škôl, aj to má v moci samospráva, ktorej zástupcov si dnes do 20.00 h môžete zvoliť.

Ďalšie informácie o probléme nájdete aj v tomto článku:

(in)

Páčil sa vám článok?