Betlehemské svetlo príde na Slovensko už tento víkend - skauti ho k nám prinesú už po tridsiatykrát...

9.12.2021

Zdroj: Marián Suvák

Páčil sa vám článok?

Slovenskí skauti prevezmú v sobotu 11. decembra vo večerných hodinách Betlehemské svetlo od skautov z Rakúska. Vzhľadom na aktuálnu situáciu v súvislosti s koronavírusom sa, podobne ako minulý rok, táto udalosť presúva na slovensko-rakúske hranice.

V ranných hodinách nasledujúceho dňa, v nedeľu 12. decembra, odovzdajú Betlehemské svetlo na poľsko-slovenských hraniciach poľským skautom a následne popoludní na ukrajinsko-slovenských hraniciach skautom z Ukrajiny. Aj vďaka slovenským skautom bude Betlehemské svetlo tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír. Tvoria tak dôležitú súčasť pri jeho ceste smerom k našim severným a východným susedným krajinám.

Zdroj: Marián Suvák

V úvode nasledujúceho týždňa, 13. decembra, prijme Betlehemské svetlo prezidentka Slovenskej republiky, pani Zuzana Čaputová. Pôjde tak o prvé oficiálne prijatie na Slovensku. Spolu s Náčelníkom Slovenského skautingu - Jánom Mitríkom Svetlo odovzdá Družina roka 2021 – najlepšia skautská skupinka dievčat alebo chlapcov v uplynulom roku.

Zdroj: Marián Suvák

​Ani v tomto roku nechcú skauti a skautky zo Slovenského skautingu iniciovať akúkoľvek formu výzvy na zhromažďovanie sa, ktoré by bolo v rozpore s aktuálne platnými nariadeniami súvisiacimi so súčasnou pandemickou situáciou. Práve preto ani v tomto roku nebudú organizovať hromadný vlakový rozvoz, ale zrealizujú jedno symbolické prevezenie Betlehemského svetla zo západu – z Bratislavy, na východ do Košíc.

VIDEO: Aj pred Prezidentským palácom rozsvietili vianočný stromček - koho si Zuzana Čaputová na tento akt zavolala?

"Rozsvietili sme vianočný stromček pred Prezidentským palácom. V normálnych časoch by tu so mnou bola kopa detí a zažínali by sme stromček spoločne. Dnes som symbolicky pozvala aspoň jednu rodinu," napísala prezidentka Zuzana Čaputová na svoj oficiálny FB profil, kde sa objavilo aj video z malej slávnosti na Hodžovom námestí, ktorá sa konala na Mikuláša.

​Jazda sa uskutoční 18. decembra, pričom nebude možné si Svetlo odpáliť. Samotná distribúcia po Slovensku bude prebiehať v nasledujúcich dňoch, aby pár dní pred Štedrým večerom bolo Betlehemské svetlo dostupné v čo najväčšom počte miest. „Skauti a skautky na Slovensku týmto prijímajú aj v tomto roku jednu zo svojich najväčších výziev – priniesť Betlehemské svetlo všade tam, kam ho prinášali aj po minulé roky.

Prvýkrát prevzali slovenskí skauti Betlehemské svetlo od rakúskych skautov v roku 1990 a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie,  ochotu pomáhať druhým a povšimnutiahodné skutky.

Ako poďakovanie za prácu po silných krupobitiach v Rakúsku vyzvala tento rok hornorakúska televízia ORF hasičské zbory, aby nominovali Dieťa svetla. Voľba padla na jedenásťročného Tobiasa Nussbaumera z Kirchhamu (okres Gmunden), ktorý sa aktívne angažuje v miestnom hasičskom zbore. Aktuálne neľahká situácia ohľadom koronavírusu však prekazila silnú tradíciu aj v tomto roku – Dieťa svetla necestovalo do Svätej zeme, aby zapálilo Svetlo pokoja v Jaskyni Narodenia Ježiša. Po minuloročnom vzore sa o to postarala deväťročná Rianna Danho, ktorá žije v Betleheme. Bola tak na začiatku úvodnej cesty Betlehemského svetla v tomto roku, ktoré síce čaká ešte množstvo stoviek a tisícok kilometrov, no dobrou správou je, že už sa nachádza v susednom Rakúsku. Tam dorazilo letecky v špeciálnej lampe v sobotu, 20. novembra.

(ts)

Páčil sa vám článok?