FOTO: Prezidentka si uctila pamiatku exprezidenta Michala Kováča - od jeho úmrtia dnes uplynulo už 5 rokov...

5.10.2021

Zdroj: FB Zuzana Čaputová

Páčil sa vám článok?

Úradujúca prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová dnes zamierila na Ondrejský cintorín, ktorý je miestom posledného odpočinku jedného z jej predchodcov a to konkrétne prvého prezidenta po vzniku samostatného štátu Michala Kováča. Ten zomrel po ťažkej chorobe presne pred piatimi rokmi, teda 5. októbra 2016.

"Dnes uplynulo päť rokov od úmrtia Michala Kováča, prvého prezidenta Slovenskej republiky. Svoj mandát chápal tak, že má byť prezidentom všetkých občanov. Sľúbil, že nezradí Slovenskú republiku, ani svoj rozum a svedomie. Necúvol ani pri nátlaku brutálnymi prostriedkami. Aj preto Michal Kováč zostane v našej pamäti ako štátnik, ktorý si zaslúži našu úctu a uznanie," napísala na svoj oficiálny FB profil prezidentka SR Zuzana Čaputová, kde zverejnila aj niekoľko fotografií z pietnej spomienky, počas ktorej na hrob exprezidenta položila kyticu kvetov previazanú slovenskou trikolórou. 

Michal Kováč bol v roku 2016 pochovaný na Ondrejskom cintoríne, ktorý je miestom posledného odpočinku pre viacerých významných Slovákov, ale aj bratislavských rodákov či výnimočných osobností žijúcich v našom meste.

Zdroj: FB Zuzana Čaputová

​Prezidentka SR Zuzana Čaputová nechala na náhrobnom kameni s menom Michala Kováča takúto kyticu kvetov:

Zdroj: FB Zuzana Čaputová

​Pohreb prvého slovenského prezidenta Michala Kováča po vzniku samostatnej SR v roku 1993 bol pre celú Bratislavu i krajinu výnimočnou udalosťou, o ktorej sme v októbri 2016 písali aj v Bratislavských novinách. Priebeh poslednej rozlúčky, teda konkrétne vojenský pochod sa dokonca vopred skúšal:

Začiatkom januára tohto roku bola pochovaná aj Emília Kováčová - manželka zosnulého prezidenta Michala Kováča, ktorá skonala 31. decembra 2020. 

(ars) 

Páčil sa vám článok?