FOTO a VIDEO: Protestujúci sa na Úrad verejného zdravotníctva nedostali a tak pred budovou symbolicky obesili Mikasa!

16.9.2021

Zdroj: koláž abn - FB I.S.

Páčil sa vám článok?

Pokoj, ktorý priniesol svojou návštevou Svätý otec František nevydržal na Slovensku ani deň. Už dnes sa pred sídlom Úradu verejného zdravotníctva na Trnavskej ceste konal protest proti pandemickým opatreniam. Zišlo sa tu niekoľko desiatok ľudí a keď zistili, že budova je prázdna, tak sa rozhodli, že na jeden zo stĺpov zavesia kartónovú podobizeň hlavného hygienika Jána Mikasa...

"Čo sa to deje na Trnavskej oproti Kauflandu. Nejaký protest?" opýtal sa okoloidúci Bratislavčan členov skupiny Ružinov - ECHO Ružinovčanov. Diskutujúci Peter S. predpokladal, že je to akcia tzv. Občianskeho tribunálu, Peter T. zase tvrdil, že išlo o inú skupinu ľudí: "Sú to buriči z Topoľčian alebo z Hlohovca, ktorí chodia rozoštvávať personál a zákazníkov v supermarketoch. Všetci do obchodov nabehnú bez rúšok a vykrikujú, že nech si ich dajú aj ostatní dole. A potom sa hádajú s privolanými policajtami, ktorí väčšinou aj tak účinne nezakročia." Ľuboš D. takisto nemá členov tejto večne nespokojnej skupinky občanov nejakú vysokú mienku: "V tejto tragikomickej partičke chŕliacej nezmysly a vymyslené práva, z ktorej polovica je zbavená svojprávnosti, toho rozumu veru na rozdávanie nie je." 

Na FB stránke Občianskeho tribunálu sa však od minulého štvrtka nachádza video dokumentujúce snahu hŕstky ľudí s transparentami, ktorí sa však do budovy ani vtedy nedostali, nakoľko bola z bezpečnostných dôvodov pre verejnosť uzatvorená. 

O týždeň neskôr, teda dnes, sa situácia zopakovala. Na miesto sa dostavilo niekoľko desiatok ľudí, pričom niektorí boli oblečení v zelených tričkách ĽSNS, na bezpečnosť dozerali príslušníci Mestskej polície a prítomná bola aj hliadka PZ SR. Nakoľko protestujúci nemohli doručiť na úrad svoje požiadavky, tak svoju akciu o týždeň posunuli.

Zdroj: koláž abn - FB I.S.

​Symbolom protipandemických opatrení, voči ktorým nespokojná skupinka občanov protestuje, sa stal hlavný hygienik Ján Mikas. Maketu s jeho podobizňou v životnej veľkosti už nechali visieť dole hlavou, potom ju chceli hodiť do kontajnera a dnes ju zavesili na stĺp pred sídlom Úradu verejného zdravotníctva, pričom mu čiernu pásku omotali okolo krku...

(ars)

Páčil sa vám článok?