ŠÚKL eviduje štyri úmrtia po očkovaní a 8471 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

10.9.2021

Zdroj: FB ŠÚKL

Páčil sa vám článok?

Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu k strede (8. 9.) 8471 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 958 ako závažných. Ústav o tom informuje na svojom webe.

Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 514 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, prekolapsový stav, kolaps, zlyhanie očkovania, ale napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda, infarkt myokardu, artritída, perikarditída, hypertenzná kríza či porucha sluchu. Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 102 závažných účinkov, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, strata vedomia, pľúcna embólia a napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.

V rámci vakcíny od spoločnosti AstraZeneca hlásili 300 závažných účinkov, z toho dve úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu či napríklad hypertenznú krízu.

Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, z toho 33 závažných. Išlo o stratu vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexiu. Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali 3 závažné hlásenia. Ide o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi a flebotrombózu. Ďalších šesť závažných účinkov bolo pri vakcínach s neuvedeným názvom, informácie ústav dožiadal. ŠÚKL zaznamenal aj ďalších šesť závažných reakcií po vakcíne. Úrad k nim dožiadal bližšie informácie.

Do štvrtka (9. 9.) evidoval ústav spolu štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech, od spoločnosti Moderna a od spoločnosti AstraZeneca) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne od spoločnosti AstraZeneca). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. Na Slovensku bolo do stredy zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 2.397.773 osôb a druhou dávkou 2.195.812 osôb.

(TASR)

Páčil sa vám článok?