Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava H. prepustili z väzby

7.1.2021

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Obvineného spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava H. prepustil vo štvrtok Najvyšší súd (NS) SR z väzby na slobodu. Spolu s ním aj obvinenú Danu A. Senát súdu sa zaoberal sťažnosťou obvinených a dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u nich nie je daná. Zrušil tak decembrové rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

"Senát 4T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí, na podklade sťažností obvinených Jaroslava H. a Dany A., zrušil uznesenie ŠTS zo 4. decembra 2020 a prepustil oboch obvinených z väzby na slobodu. Senát dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u obvinených nie je daná," vysvetlila hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová..

Podľa rozvrhu práce NS SR senát 4T tvoria sudcovia Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková. Sťažnosť obvinených napadla do senátu NS SR 17. decembra. Následne obhajcovia Jaroslava H. podali námietku zaujatosti voči členovi senátu. Väzobné stíhanie svojho klienta považovali naďalej za nezákonné a nedôvodné a zo strany orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) aj za účelové. Advokáti poukazovali tiež na to, že OČTK neurobili žiadne vyšetrovacie úkony.

Sudkyňa ŠTS pre prípravné konanie 4. decembra rozhodla, že finančník a ďalšia obvinená Dana A. budú stíhaní väzobne. Vyhovela tak návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vzala ich do väzby z dôvodu obavy z kolúzneho správania sa obvinených. Obvinení vypovedali, ale vinu nepriznali. Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava H. policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmietal a mieni sa brániť. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám.

V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra.

(TASR)

Páčil sa vám článok?