V bratislavskej MHD cestoval pasažier bez rúška - išlo o Štefana Harabina, ktorý sa teraz dožaduje uloženia pokuty!

25.10.2020

Zdroj: koláž abn - FB Š.K. a Wikipedia

Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok sa na sociálnej sieti vo veľkom zdieľala fotografia urobená v električke DPB ten istý deň ráno. Vidno na nej staršieho muža v červenej vetrovke, ako stojí pri dverách bez rúška na tvári. Napokon sa ukázalo, že išlo o bývalého sudcu Štefana Harabina, ktorého sme sa chceli opýtať, prečo sa rozhodol nerešpektovať súčasné pravidlá cestovania v MHD.

Dopravný podnik Bratislava ešte 16. marca 2020, teda v rámci tzv. prvej vlny pandémie koronavírusu, prijal rôzne bezpečnostné opatrenia, ktorých cieľom bolo zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Jedným z nich je povinnosť cestujúcich použiť rúško, šatku či iné prekrytie úst a nosa. Zákaz vstupu do vozidiel MHD bez týchto ochranných prostriedkov je uvedený na internetovej stránke DPB, ale aj na samotných autobusoch, trolejbusoch a električkách, ktoré premávajú po Bratislave. Väčšina cestujúcej verejnosti toto opatrenie rešpektuje, ale občas sa nájdu aj takí, ktorí si rúško už z princípu odmietajú nasadiť. 

Jedným z nich je aj bývalý sudca Štefan Harabin, ktorý vo štvrtok ráno cestoval v električke bez akejkoľvek ochrany dýchacích ciest. Odfotografoval ho pri tom jeden z cestujúcich a fotografiu zverejnil na sociálnej sieti, kde sa následne rozbehla živá diskusia, v ktorej sa našli aj takí, čo pochybovali o tom, že muž na fotografii je skutočne Štefan Harabin. Bratislavským novinám však jeho identitu ešte v piatok potvrdila dcéra Tamara Harabinová a odvtedy sme sa pokúšali s volebným lídrom politickej strany Vlasť skontaktovať, čo sa nám včera podarilo. "Neexistuje právna povinnosť nosiť rúška alebo ísť na testovanie či zostať v izolácii. Ja som zdravý človek, nemám dôvod nosiť rúško. Som rád, že ma nafotografovali a zverejnili túto snímku. Už som dal na Facebook svoje stanovisko, v ktorom vyzývam Čaputovú, Matoviča, Mikulca, Kovaříka vrátane generálnej prokurátorky Kováčikovej, aby mi zariadili okamžité uloženie pokuty, ak som niečo spôsobil, nech mám možnosť celému Slovensku a všetkým občanom ukázať, že pán Mikas a spol. vydávajú nulitné akty a zastrašujú neprávnym spôsobom obyvateľstvo a už sa teším na ich reakciu." 

Zdroj: FB Š.H.

Približne pred troma týždňami, teda presnejšie 6. októbra sa na linke č. 4 vyskytla podobná situácia, keď si žena odmietla nasadiť rúško, nerešpektovala ani výzvu vodiča, ktorý odmietol pokračovať v jazde, kontaktoval dispečing a napokon ju z električky vyviedli dvaja štátni policajti, keďže im odmietla preukázať svoju totožnosť.  "No skúsili by mňa vyviesť. Okamžite by spáchali trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ani keby ma z električky vyhodili, tak by som si rúško nenasadil. A čo by mohli ďalej? Predviesť na oddelenie by ma nemohli, pretože by išlo o trestný čin obmedzovania osobnej slobody a aj udelenie pokuty za priestupok, ktorý podľa práva priestupkom ani nie je, by bol tiež problém. Jednoducho by som im povedal: Dobre, keď som aj spáchal priestupok a chcete mi uložiť pokutu, tak mi ju doručte písomne aj s rozhodnutím, na základe čoho mi ju ukladáte, ale to už by som sa nedočkal. Tak ako sa asi ani teraz nedočkám žiadneho rozhodnutia od ústavných činiteľov, ktorých som k tomu vyzval," dodal Harabin.

Štefana Harabina sme sa opýtali, či to nie je aj preňho zvláštna situácia, keď cestujúci v MHD dodržiavajú bezpečnostné opatrenia a súčasné prepravné podmienky DPB a on jediný nie. V takejto pozícii sa predsa žiaden človek nemôže cítiť dobre...  "Ja som zdravý. Keby som bol chorý, tak vôbec nejdem von, ale sa doma liečim. Od samého začiatku neprávne akty neplním. Veď som sudca, ktorý musí dodržiavať existujúci právny poriadok. Ako prvý som urobil ešte v júni analýzu, že ide o neexistujúce akty a potvrdilo to aj prijatie zákona, že Mikas vydával opatrenia, na ktorej nemal právo. Dali mu tie právomoci až dodatočne, čo však urobili v rozpore so zákonom o bezpečnosti štátu, čo je zase nulitný akt. Nemám žiadne pocity, je mi akurát ľúto, že takto ohlúpli celý národ," dodal bývalý minister spravodlivosti. 

​Ak sa Štefan Harabin dopustil priestupku tým, že počas cestovania v električke nemal rúško, tak by sa mal vecou začať zaoberať Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorý je oprávnený za súčasnej mimoriadnej situácie uložiť mu finančnú pokutu až do výšky 1659 eur. 

(ars)

Páčil sa vám článok?