FOTO a VIDEO: Maďarsko presne o polnoci uzatvorilo hranice pre cudzincov, ako to v praxi vyzeralo?

1.9.2020
Maďarská hraničná polícia

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Maďarská vláda od 1. septembra od polnoci minimálne na mesiac uzatvorila svoje hranice pre zahraničných občanov. Platia však niektoré výnimky z tohto nariadenia. My sme sa boli pozrieť, ako to v noci z pondelka na utorok vyzeralo na diaľničnom hraničnom priechode v Rajke...

Občania cudzích krajín nemôžu od 1. septembra s výnimkou odôvodnených prípadov vstúpiť na územie Maďarska. Ešte 5 minút pred úderom polnoci bol cezhraničný pohyb zo Slovenska k našim južným susedom voľný. Presne o polnoci 1. septembra však Maďari na základe vládneho nariadenia hranice zatvorili a na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo-Rajka sa začali krátko po polnoci tvoriť prvé kolóny.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Prvé kolóny po uzatvorení hraníc

​​Maďarská hraničná polícia kontrolovala dôvody vstupu posádky každého prichádzajúceho auta. Ako sme si všimli, každé auto dokladovalo, prečo prekračuje hranice a krátko po polnoci to bol prevažne ľudia, najmä Rumuni, ktorí cez Maďarsko iba tranzitovali, policajt v rúšku a rukaviciach meral každému aj teplotu. ​Tranzit slovenských občanov cez Maďarsko je podľa ministerstva umožnený, ak sa na jeho území podrobia vyšetreniu bez zisteného podozrenia na ochorenie a preukážu cieľ svojej cesty.  Ak tranzitujete, dostanete nálepku na spätné zrkadlo a k nemu aj orientačnú mapku, na ktorých miestach a odpočívadlach máte oprávnenie zastaviť. "Ak auto cez Maďarsko tranzituje, posádke odmeriame teplotu, nalepíme túto nálepku opravňujúcu tranzitovať krajinou. Môže využiť len stanovenú trasu a zastaviť len na určených miestach s tým, že do 24 hodín je povinné opustiť územie Maďarska," vysvetlil nám príslušník maďarskej hraničnej polície. 

Okrem vyznačených miest na státie sa môže zastaviť iba z nevyhnutných technických alebo zdravotných príčin.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Ak tranzitujete, dostanete nálepku a mapu stanovenej trasy, krajinu musíte opustiť do 24 hodín.

Ako informuje rezort zahraničných vecí na svojom webe, ďalšia výnimka nariadenia platí aj pre cudzincov s oprávnením na trvalý pobyt na území Maďarska a ich rodinných príslušníkov, ak sa preukážu dokladom či platným povolením, ktoré im vydala cudzinecká polícia Maďarska.

Zdroj: nc

Rezort slovenskej diplomacie taktiež upozorňuje, že výnimku z nariadenia tvorí prekročenie hraníc nákladnou dopravou či pre osoby s úradným pasom. Taktiež pre tých, ktorí sa dôveryhodne preukážu, že za posledných šesť mesiacov prekonali ochorenie COVID-19. "Výnimka na vstup do Maďarska platí aj pre súťažiacich, športových odborníkov, respektíve účastníkov športových podujatí (nie však divákov), ak sa preukážu dvoma negatívnymi testami z maximálne 5 dní pred vstupom s rozdielom 48 hodín," informuje ministerstvo zahraničných vecí.

Výnimku z nariadenia tvorí prekročenie hraníc nákladnou dopravou

Výnimka na vstup do Maďarska je aj obchodná činnosť či iný výkon práce, ktorých odôvodnenosť potvrdzuje pozývací list od ústredného vládneho riadiaceho orgánu, samostatný regulačný orgán alebo autonómny orgán verejnej správy. Riadne dokladovať musíte aj služobnú cestu.

V prípade voľného cezhraničného pohybu, ktorý sa týka najmä takzvaných pendlerov, môžu občania susedných štátov a občania Maďarska, ktorí žijú na území susedných štátov, do Maďarska vstúpiť nanajvýš na dobu 24 hodín do vzdialenosti 30 kilometrov od štátnej hranice. Osoby, ktoré sa vracajú do Maďarska, môžu vstúpiť na územie bez obmedzení, ak ich pobyt v zahraničí neprekročil 24 hodín a zdržiavali sa nanajvýš 30 kilometrov od štátnej hranice. Podmienkou na návrat domov - na územie Maďarska je hodnoverné preukázanie pobytu, a to Lakcím karta (pobytová karta).

Zdroj: J.G.

​V pondelok večer na starom hraničnom priechode ešte nič nenasvedčovalo tomu, že o pár hodín sa už do Maďarska tadiaľto nedostanete...

Zdroj: Facebook/Polícia SR

​Nie všetky priechody sú však otvorené, štátnu hranicu Slovenska s Maďarskom môžete prekročiť len cez hraničné priechody Rajka - Čunovo (diaľničný priechod), Komárno – Komárom, Esztergom – Štúrovo, Parassapuszta – Šahy, Kráľ – Banréve a Tornyosnémeti – Milhosť.

Odlety občanov zahraničných štátov z medzinárodného letiska, nie sú umožnené. Prílety sú umožnené občanom Slovenska, ale s povinnosťou opustiť maďarské územie do 24 hodín.

Autobusovú linku Bratislava- Budapešť -Letisko Budapešť dočasne zastavila aj spoločnosť Slovak Lines. "Cestujúci so zakúpenými cestovnými lístkami od nás už dostávajú e-mail s inštrukciami, ako lístky stornovať," informujú na sociálnej sieti.

(nc)

Páčil sa vám článok?