Kvalifikácie pod bratislavskými košmi

8.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Roky-rokúce bola Bratislava hlavným mestom slovenského basketbalu. Za federálnych čias to boli práve interisti, ktorí sa najviac naháňali s brnianskou Zbrojovkou, prípade s pražskou Spartou alebo VŠ (pri všetkej úcte k basketbalistom Svitu, neskôr Prievidze a úplne na záver federácie aj Pezinku).

Dievčatá Slovana zase zvádzali tuhé boje s rovnakými pražskými klubmi, prípadne s KPS Brno (pred pätnástimi rokmi ich úlohy prevzala Banská Bystrica, o čosi neskôr Ružomberok).

Dnes sú slovanistky v štádiu budovania nového družstva a na ohrozenie bezkonkurenčného Ružomberka veľmi nemyslia, interisti zase by aj chceli konkurovať Pezinku, no, úprimne, Slovakofarma je na stupni kvality o niečo vyššom. Nič to však nezmenilo na fakte, že funkcionári Slovenskej basketbalovej asociácie vybrali Bratislavu ako dejisko kvalifikačných duelov majstrovstiev Európy mužov i žien. Muži sa 27. novembra stretnú v hale na Pasienkoch s Anglickom, a ženy privítajú v tej istej hale, ale o štyri dni neskôr, v kvalifikácií ME 2001 Izraelčanky.

„Všetci oslovení hráči prejavili záujem reprezentovať,“ prezradil na prvom stretnutí pred kvalifikačným blokom manažér reprezentácie Martin Glváč. Mužov čaká už na jeseň prvé kolo semifinále ME 2001. Martin Glváč hodnotí šance na postup optimisticky: „Skupina je priechodná a máme teoretickú aj praktickú šancu na postup. Favoritmi sú, samozrejme, Chorváti, ale s ostatnými družstvami sa dá hrať.“ Domácim centrom bude Bratislava a okolie, pretože štyri stretnutia nás čakajú v našom meste, jeden v Pezinku, proti Maďarom však nastúpime v Žiline...

Nový hlavný tréner Justín Sedlák, ktorý na tomto poste vystriedal Juraja Žuffu, tvrdí: „Oproti nedávnej minulosti som sa pokúsil nájsť s ligovými trénermi spoločnú reč, stretol som sa s nimi a predstavil som im program i moju predstavu o reprezentácií.“ Čo sa týka kádra, J. Sedlák vraví: „Vychádzam z predstavy, že jadro vytvoria Petruška s Rančíkom a okolo nich budú Pezinčania a interisti. A vychádzam aj zo svojho predchádzajúceho pôsobenia v reprezentácií. Musia sa zmeniť vzťahy, pretože v minulosti sa veľmi netvorila partia a niektorí hráči mali privilégiá... Teraz budeme stavať na osobných stretnutiach, na vytvorení skutočného kolektívu.“ V tomto roku zohráme tri kvalifikačné stretnutia - 24. novembra v Chorvátsku, 27. novembra doma s Anglickom a 1. decembra v Maďarsku.

Michal Minďaš

Páčil sa vám článok?