Ani po prehre nie sú Monarchs smutní, 30 bodov súpera dal totiž jeden Američan

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Americký futbal. O čo v ňom ide? Laicky povedané, ide o postupné dobývanie jednotlivých zón súperovej časti ihriska. Máte na to štyri pokusy, ak to na desaťyardovom úseku vyjde, máte ďalšie štyri.

V zápase, ktorý sa hrá na 4 x 15 minút čistého času, víťazí družstvo, ktoré získa viac bodov za lopty položené v koncovom území súpera. „Šišku“ - loptu môžete niesť vpred, kopať ju a prihrávať vždy len dopredu alebo bokom.

Pri blokovaní súpera však nie je dovolené používať ruky. Titul najtvrdší šport súčasnosti si americký futbal vyslúžil najmä za to, že v ňom môžete súpera „skladať“ aj bez lopty. Raritou pre laika je bezpochyby aj „kolektívne vedenie tímu“, presnejšie každé družstvo má štyroch kapitánov.

Športové odvetvie, ktoré nám bolo kedysi zakázané systémom, sa pomaly, ale iste udomácňuje aj u nás. A nielen udomácňuje, ale vlastne jediný klub, ktorý u nás pôsobí, múti vodu vo, dalo by sa povedať, „federálnej“ lige! Bratislava Monarchs sa aj v tomto roku prebojovali do semifinále českej ligy amerického futbalu! V semifinálovom súboji s Prague Panthers prehrali síce 16:56, ale ako nám prezradil Ľudovít Gálka, „krstný otec“ tohto športu na Slovensku a v súčasnosti tréner Monarchs, nie sú z toho výsledku smutní či rozladení. „... to ani nejde!

Veď o 30 bodov sa postaral Američan, ktorého panteri angažovali na semifinálový a finálový duel tohto ligového ročníka. Keď jeho výkon odpočítame od výsledku, tak potom je rezultát 16:26 reálnym vyjadrením rozloženia síl medzi nami a najlepším českým celkom,“ pustil sa Ľudovít Gálka do hodnotenia a potom pokračoval: „Prekvapila ma skutočnosť, že tohto chlapíka Pražania nasadzovali v každej situácii, bez ohľadu na to, že vlastne v tiesni, v nejakej kritickej situácii nikdy neboli. No a on bol najmenej o dve triedy lepší než každý hráč českého tímu.“

Slovenskí americkí futbalisti sa napriek prehre tešia na záznam tohto duelu, ktorý koncom týždňa mala v pláne odvysielať stanica Galaxie. „...to bude naša veľké premiéra. Dosiaľ sme sa prehrýzli do nejakých krátkych šotov, ale v takomto zostrihu sme ešte nikdy neúčinkovali,“ zamyslel sa Ľudovít Gálka, ktorý si vzal „oddychový čas“ na zhodnotenie sezóny a po ňom, možno za necelý týždeň, by sa chcel pustiť do prípravy na nový ročník. My sme ho predsa len požiadali o krátke hodnotenie: „Vlani sme pri svojej premiére spôsobili postupom do semifinále menšiu senzáciu v „českých zemích“. Teraz sme museli dokazovať, čo nie je nikdy jednoduché. Naše vystúpenie by som nazval plným experimentov. Vlastne žiaden zápas sme neodohrali v optimálnej forme, pohode.“

Michal Minďaš
ILUSTRAČNÉ FOTO - archív

Páčil sa vám článok?