Interisti (spolu s Duklou a Trnavou) majú v rukách jesenný osud slovenského futbalu

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský fanúšik si počas leta veľa futbalovej radosti neužil. Najskôr prišlo pohárové zakopnutie Slovana, ktoré sa skončilo potupným vyradením s cyperskou Famagustou v boji o Ligu majstrov. Nasledovalo ligové trápenie belasých a všetko sa to skončilo (dúfajme) potupnou reprezentačnou prehrou 1:5 s Rumunskom.

Sezóna sa však iba začína a tak je rad na Interi, aby fanúšika v našom meste predsa len potešil. Vo štvrtok 16. septembra hostia žlto-čierni na Pasienkoch v 1. kole Pohára UEFA rakúsku legendu - Rapid Viedeň a prípadný postup do 2. kola by bol miernou náplasťou na slovanistické a reprezentačné boľačky.

Pre úplnosť dodajme, že o zlepšenie mena slovenského futbalu sa nebudú snažiť len interisti, ale aj Trnava, ktorá sa v tej istej súťaži stretne s GAK Graz a Dukla Banská Bystrica, ktorú preverí slávny Ajax. Späť k Interu. Aká bola reakcia funkcionárov a trénerov na žreb? Prezident Juraj Obložinský si pochvaľoval, že odpadla dlhá cesta. Tréner Jozef Bubenko: „Je to súper, cez ktorého sa dá prejsť, ale možno s ním aj vypadnúť.“ Manažér Rudolf Janček: „Šanca na postup tu je, treba sa o ňu pobiť.“

Všetci interisti sa zhodli, že na Pasienkoch i na viedenskom Hanappi štadióne bude veľmi slušná divácka kulisa. Rapid, ktorého dres obliekali napríklad Panenka, František Veselý či nedávny tréner belasých Stanislav Griga, má aj v súčasností v kádri dvoch Slovákov. Už niekoľko rokov oblieka jeho dres Marek Penksa a najnovším objavom trénera Heriberta Webera sa črtá odchovanec Dunajskej Stredy Otto Szabó. Hviezdami mužstva sú český brankár Ladislav Maier, jeho krajan René Wagner, Nemci Freund a Dowe, Grék Lagonikakis, ale úplne najväčšou hviezdou je Čiernohorec Dejan Savičevič, ktorého najlepšie roky sú spojené s červeno-čiernym dresom AC Miláno a ktorý sem prestúpil cez leto z Crvenej zvezdy Belehrad. Rapid sa dostal do Pohára UEFA z Ligy majstrov, kde v boji o postup do skupiny vypadol s tureckým Galatasaray Istanbul (0:3, 0:1).

Rakúšania majú na svojom konte aj pohárové úspechy - dvakrát hrali vo finále niekdajšieho Pohára víťazov pohárov, v oboch prípadoch neúspešne. Hneď po piatkovom žrebe sledoval Marek Penksa Inter v Prievidzi a ako tvrdil, na zápasy sa tešil: „Budú to zaujímavé stretnutia.“ V rovnaký víkend nastúpil Rapid na pôde súpera Trnavčanov - GAK a po vyhratom prvom polčase nakoniec prehral 1:3... Stretnutie na Pasienkoch sa začína o 18.30 h. Odveta sa hrá o dva týždne vo Viedni.

Michal Minďaš

Interista Babnič sa spolu s ďalšími hráčmi z Pasienkov má postarať o to, že náš futbal nezažije úplne čiernu jeseň. Po vypadnutí Žiliny a Trenčína z Intertoto Cupu, Slovana z predkola Ligy majstrov a reprezentačnom debakli s Rumunmi môže trojlístok Inter, Trnava, Banská Bystrica náš futbal dobrými výsledkami v 1. kole Pohára UEFA postaviť na nohy.
FOTO - Peter Pospíšil

Páčil sa vám článok?