Sedemnásť zastavení turfu

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V nedeľu 11. apríla si bratislavskí priaznivci rýchlych koníkov po zimnej prestávke prišli na svoje. Úvodným dostihovým dňom sa začala písať tohtoročná kapitola slovenského turfu, ktorá má v roku 1999 dvojnásobný dôvod na oslavy.

 

"Prvým je, že uplynulo presne 185 rokov od usporiadania premiérových dostihov na území Slovenska, druhým 25 rokov od založenia samotného bratislavského Závodiska," zaspomínal riaditeľ Závodiska Bratislava Marián Šurda. Tohtoročná sezóna má 24 častí.

Najviac dostihových dní - 17 - uvidí Bratislava, štyri budú v Topoľčiankách, po jednom v Šuranoch, Novom Tekove a Šali. Dohromady je naplánovaných 202 dostihov. Stalo sa už pravidlom, že bratislavskí organizátori vítali pri Dunaji hviezdy svetového turfu. Po menách ako Lester Piggot, John Reid, Cash Asmussen, Peter Schiergen, Michael Roberts, Pat Eddery, alebo Michael Kinane sa tentoraz môžeme tešiť na Frankie Dettoriho či Oliviera Pelliera.

Jednou z príjemných noviniek pred novou sezónou bolo zaradenie troch rovinových dostihov do kategórie Graded (Gd-3), jedna  zmena sa týka termínu - tradiční návštevníci sa nedočkajú 21. ročníka v klasickom sobotňajšom termíne, ale v nedeľu (,,Stalo sa tak po dohode s organizátormi zo susedných krajín,” vysvetľoval Marián Šurda) a najviditeľnejšou zmenou celého závodiská je vybudovanie novej krytej tribúny pre 320 divákov.

Pre návštevníkov tak pribudli nielen pokladne, ale aj priestory na občerstvenie. No a kto obráti v ruke každú korunu, kým sa ju rozhodne staviť, pre toho posledná novinka: V cene dvadsaťkorunovej vstupenky je desaťkorunový tipovací kupón...

Michal Minďaš

Páčil sa vám článok?