Na stretnutia s Rumunskom a Maďarskom bez Tittela, Vencela, Moravčína, Kindera!

26.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po jarnej reprezentačnej premiére v Bulharsku (prehrali sme 0:2) čaká koncom marca výber trénera Jozefa Adamca ozajstná skúška ohňom.

V Bukurešti nás preverí jeden z dvojice špičkových favoritov našej kvalifikačnej skupiny o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy Rumunsko a už o štyri dni neskôr privítame na Tehelnom poli mužstvo Maďarska, súpera, s ktorým sme v minulosti zohrali viacero pamätných stretnutí.

To najpamätnejšie sa zrejme hralo 3. decembra 1969, teda pred takmer tridsiatimi rokmi. Po prehre v Budapešti 0:2 a domácej remíze nám Dáni víťazstvom 3:2 nad naším južným súperom uchovali nádej na postup na svetový šampionát do Mexika. Po dlhých naťahovačkách sa obaja súperi nakoniec dohodli, že rozhodujúci duel uvidí Marseille.

Do Francúzska cestovali ako favoriti Maďari, v ktorých drese vtedy žiarili Szentmihály, Fazekas, Bene, Zambó, ale ako sa ukázalo, uplakaný decembrový víkend žičil zverencom Jozefa Marka. Naši zvíťazili gólmi Kvašňáka, Františka Veselého, Adamca(!) a Jokla 4:1 a jedinou škrvnou bolo vylúčenie Ladislava Petráša. Pre zaujímavosť, Československo nastúpilo v zostave s niekoľkými Bratislavčanmi: Viktor - Pivarník, Horváth, Migas, Hagara - Kvašňák, Kuna - Fr. Veselý, Petráš, Adamec, Jokl (striedali Vencel, ktorý išiel chytať Kocsisovi jedenástku, a Pollák).

Po tridsiatich rokoch sa proti Maďarom postavia Jozef Adamec (ako hlavný tréner) a Alexander Vencel (tréner brankárov). Nový kormidelník našej reprezentácie oznámil svoju nomináciu hneď po úvodných semifinálových zápasoch Slovenského pohára a na prekvapenie v nej chýbali niektorí hráči, bez ktorých sme si v minulosti nevedeli reprezentáciu ani predstaviť.

„Vybrali sme hráčov do systému, ktorým sa dnes vo svete hráva,“ obhajoval nomináciu Jozef Adamec. Preto v nej napríklad chýba Dušan Tittel, ktorý sa, mimochodom, na zimnom sústredení (ešte za Dušana Galisa) stal kapitánom mužstva. Iné to bolo s Kinderom a Moravčíkom: „Kinder pravidelne nehráva, Moravčík bol zase dlhšie zranený,“ vysvetľoval Jozef Adamec a dodal, že na nabitom brankárskom poste dal prednosť Königovi so Suskom pred Vencelom (ten sa vzápätí vzdal reprezentácie) a prípadne aj Hýllom.

Keďže UEFA zaradila zápas medzi vysoko rizikové, už tri týždne pred ním sa stretli zástupcovia našich a maďarských bezpečnostných zložiek, aby sa dohodli na spoločnom postupe. Bratislava teda bude od rána pod prísnym dohľadom a, mimochodom, tvrdé jadro maďarských „fans“ sa dostane pod dohľad už v Budapešti...

Michal Minďáš

Jesenný zápas s Portugalskom na Tehelnom poli priniesol pre mnohých vytriezvenie. Ak chceme, aby naša postupová nádej žila, nesmieme v domácom zápase s Maďarskom zakolísať.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?