Po rozlúčke Pravdy a Televízie zmizol z názvu atletického mítingu aj Slovnaft

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Začiatok bratislavského leta bol dlhé roky spojený s dvomi akciami - Bratislavskou lýrou a atletickým mítingom Pravda-Televízia-Slovnaft. V PKO alebo Športovej hale na Pasienkoch sa tlieskalo Gottovi, Vondráčkovej, Modusu, na tartanovom ovále zase žiarili čierne hviezdy z Afriky a väčšina atletických pamätníkov dodnes spomína na vesmírne skoky Sergeja Bubku.

Čas však spomienky zaprášil, Bratislavská lýra už dávno nie je záležitosťou celej Bratislavy a mraky sa zbierali aj nad Pasienkami.

Po dávnejšom zmiznutí Pravdy a Televízie z názvu mítingu sa po vlaňajšom ročníku rozlúčil aj Slovnaft a post hlavného organizátora prevzala nadácia Slovak Gold. Jubilejný 40. ročník bude teda so zmeneným názvom a riaditeľ nadácie Jozef Sitko prezradil, že rôzne firmy a spoločnosti vložia do podujatia okolo dvoch miliónov korún. Táto suma je však nižšia než tá, ktorú vkladal Slovnaft, takže organizátori z Atletiky Plus, s.r.o., spresnili, že podujatie bude tento rok disponovať menšou sumou ako v minulých rokoch. Aj to bol dôvod, prečo sa na 8. júna zvolil úsporný režim - klesol počet súťaží, bude menej účastníkov, vynechal sa predprogram s národnými disciplínami.

Zo svetových hviezd a hviezdičiek prisľúbili účasť napríklad Keňan Keter, olympijský víťaz z Atlanty na 3000 m cez prek. a súčasný vedúci pretekár svetových tabuliek. Konkurovať mu bude jeho krajan Barmasai, aktuálny svetový rekordér. Našim Štefkovi s Vankom zase v ich pokuse o slovenský rekord na 5000 m pomôžu ďalší Keňania Nyariki a Limo, hlavným favoritom behu na 400 m cez prek. je Samuel Matete zo Zambie. Zaujímavé výkony sa dajú čakať aj v guliarskm sektore, kde sa predstaví Nemka Kumburnussová, olympijská víťazka z Atlanty a dvojnásobná majsterka sveta.

Celý program sa takto zmestí do dvoch hodín (od 19. h do 21. h), pričom určitým spestrením budú súťaže školských družstiev v štafetách na 400 m - 300 m - 200 m a 100 m. Organizátori určili zaujímavé ceny vstupeniek - tribúna stojí 100 korún, lístok na státie symbolických desať.

Prehľad disciplín:

  • muži: 100 m, 200 m, 400 m, 1500 m (GP II), 5000 m (GP II), 400 m prek., 3000 m prek. (GP II), guľa
  • ženy: 100 m, 200 m, 400 m, 400 m prek. (GP II), výška, žrď, trojskok (GP I), guľa (GP I)

Michal Minďáš

Páčil sa vám článok?