Na Tehelnom poli derby slovanistov

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Najvyššia futbalová súťaž sa dostáva do svojej poslednej tretiny a v tabuľke to začína vrieť. Rušno je najmä na čele, kde sa stále nenašlo mužtvo, ktorému by sa podaril trhák. V hre o titul je teda stále viacero tímov a medzi nimi aj dvaja zástupcovia z nášho mesta - Slovan a Inter.

Paradoxne však do vývoja na čele tabuľky môže v najbližších dvoch týždňoch prehovoriť práve tretí bratislavský tím - Artmedia Petržalka. V sobotu 17. apríla totiž futbalisti spoza starého mosta zavítajú na Tehelné pole, aby o týždeň privítali na domácom trávniku košických „tigrov“.

Derby medzi Slovanom a Petržalkou máva vždy svojskú atmosféru. Datuje sa už vlastne niekoľko desaťročí, pretože to boli práve slovanisti, ktorí sem posielali svojich „nepotrebných“ hráčov a tí robili v SKS (medzi fanúšikmi v dobrom prešifrované ako „Staré Kosti Slovana“), či neskôr ZŤS neoceniteľné služby. Mnohí si určite pamätajú, ako sa na pravom brehu Dunaja našiel belasými odpisovaný Pochaba, druhú mladosť tu zažil Kadák, neskôr Masný, takže vzájomné stretnutia boli konfrontáciou starých a nových slovanistov.

Rovnaký súboj sa črtá aj tento rok. V Petržalke hrá znovu niekoľko futbalistov, ktorí zažili nejeden zápas aj na Tehelnom poli - Tomáš, Žiga, Strelec, Medveď, Maixner, Juriga, Chvíla... písali nejednu slávnu kapitolu belasého dresu. Artmedia sa síce po dobrom začiatku usadila v strede tabuľky, ale jej hráči sa určite budú chcieť proti Slovanu vytiahnuť. Na druhej strane bude napríklad Milan Timko, ktorý práve v Petržalke začal obúvať prvoligové kopačky a po krátkom pobyte na ostravských Bazaloch skončil práve v tíme Stanislava Grigu.

Po derby so Slovanom privítajú weissovci ďalšieho kandidáta na majstra - dvojnásobného majstra Slovenska - 1. FC Košice. Rezešovci sú síce v tejto sezóne trochu v úzadí, vpredu nechávajú hovoriť o titule najmä Trnavčanov a slovanistov, no skúseností z posledných rokov a najmä na slovenské pomery stále slušný káder ich stále predurčuje na vážnych favoritov boja o majstra. Duel má pikantériu aj v tom, že Košičania v tejto sezóne v našom meste ešte nebodovali (na Slovane prehrali 0:3, na Pasienkoch 1:2...).

No a kto si myslí, že Bratislava nemá dosť prvoligových mužstiev, ten sa môže 24. apríla vydať do Dunajskej Stredy, kde sa odohrá jeden z jarných šlágrov II. futbalovej ligy. V minulej sezóne ešte marssuperligový DAC privíta Devín a ak by náš zástupca zvíťazil, sen o I. lige by získal ešte reálnejšie obrysy...

Michal Minďaš

Páčil sa vám článok?