František Hajko vám poradí, ako začať s ping-pongom aj v 75 rokoch

23.1.2023
0

Zdroj: www.ja910.rajce.idnes.cz

Páčil sa vám článok?

„Keď mi niečo doma spadne na zem a zohýbam sa pre to, tak vzdychám. Avšak, keď sa zohýbam pre loptičku, vtedy mi to ani nenapadne,“ hovorí František Hajko, najlepší petržalský stolnotenisový hráč medzi veteránmi. Tento rok bude mať 86 rokov a z vlastnej skúsenosti vie, že začať s ping-pongom sa dá aj v 75 rokoch. Poradí vám, ako na to.

Celý život športoval. V mladosti hral futbal za Košice, ako brankár chytal aj v juniorskej reprezentácii za Československo. V Trnave sa vyučil za chladiarenského mechanika, v Bratislave začal hrať na ľavom krídle za Spoje, po polroku sa stal kráľom strelcov v krajskej súťaži, záujem oňho prejavil Slovan. Sľubnú kariéru však zabrzdili zranenia. „Futbalu a hokeju som sa však nevzdal celý život, hrával som až do seniorského veku,“ spomína a dodáva, že stopku záľube dalo slabé srdce. „Po troch bajpasoch mi lekár povedal: ´Feri, už žiaden kontaktný šport...“

Nový impulz prišiel od manželky. František Hajko s úsmevom hovorí, že jeho žena číta všetko. V Petržalských novinách našla informáciu, že na Hrobákovej sa stretávajú seniori a hrávajú stolný tenis, a tak ho tam poslala. Hráči sú na opačnej strane stola, žiaden kontakt, to by šlo, povedal si. Písal sa rok 2013, pán Hajko sa chystal v júli oslavovať 76 rokov.

Veď nejde o život, aspoň si zaskáčeš

„Na začiatku to nebolo bohviečo,“ spomína so smiechom. „Boli tam lepší hráči, prehrával som. Ale bola to dobrá partia ľudí, a tak som vytrval.“ Zlepšoval sa. Po troch rokoch už porážal tých, ktorí na začiatku porážali jeho. „Výkonnostne som sa posunul k tým, čo hrávali ligu.“ A začal pravidelne chodiť aj na turnaje veteránov.

„To bola vlastne tiež náhoda, ku ktorej dopomohla moja manželka. Boli sme v Trenčianskych Tepliciach na liečení a ja som sa tam nudil. Ona mi hovorí, že si kdesi prečítala, že v Trenčianskej Teplej hrajú veteráni. Hovorí mi: ´Choď sa tam pozrieť´. Väčšinou to boli stále aktívni ligoví hráči, takže som spočiatku dostával pekné nakladačky.

Zdroj: www.ja910.rajce.idnes.cz

Turnaj veteránov je séria zhruba siedmich turnajov ročne, ktoré sa konajú po celom Slovensku a vyvrcholia v závere roka na turnaji, kde sa stretne najlepšia osmička a bojuje o titul majstra Slovenska. V decembri 2022 to bolo v Bratislave a František Hajko skončil v kategórii 80+ na 4. mieste. Odohral sedem zápasov, každý sa hral na tri víťazné sety. Na turnajoch nie je jediným Bratislavčanom, ale určite najúspešnejším Petržalčanom. A to je len o mesiac mladší ako najstarší hrajúci slovenský veterán!
Vo veku 85 rokov sa mu nelení nastúpiť ráno o šiestej na vlak a o deviatej už stáť pri stole oproti svojmu súperovi. „Keď idem na východ, o jedenástej večer nasadnem do vlaku, aj si pospím. Ale dávam si budík, aby som nezaspal, keď treba vystúpiť pred Košicami,“ smeje sa. „So spoluhráčmi sa už poznáme, niekedy, keď sa ubytujeme deň vopred, dokážeme spolu do noci hrať karty. Už som chcel tento rok skončiť, ale presvedčili ma.“

Nadchol už viacerých

Stolný tenis je šport vhodný aj pre seniorov, trénuje reflexy, hýbete sa, skáčete. „A zohýbate sa pre loptičky, ale ani to nevnímate,“ hovorí František Hajko, ktorý chodí trénovať dvakrát do týždňa. „V Klubovni seniorov na Osuského sa treba prihlásiť vopred. V DK Lúky sa zas dá hrať v nedeľu od 10h do 12h. Tam je osem stolov, prídete, zaplatíte ako senior jedno euro, ostatní platia tri. Piatky od 8h do 12h sú vyhradené len pre seniorov. My si zahráme hodinku, a to stačí.“ Smeje sa, že má výkonnostne seberovných partnerov, ktorí majú okolo 65 rokov. Teda o 20 menej ako on.

Pre stolný tenis nadchol už viacerých. „Keď príde niekto nový a vidím, že dobre hrá, prehodím s ním pár viet. Nedávno prišiel na Osuského pán, s ktorým sme sa dali do reči, teraz si už voláme a dohadujeme sa, kedy si pôjdeme spolu zahrať. Pozýval som ho aj do nášho denného centra pre seniorov na Vyšehradskej. Stabilní spoluhráči mi totiž odchádzajú. Majú problémy s kolenami, nevládzu... Kedysi, keď som začínal, sme boli šestnásti, dnes sme zostali len štyria. Privítal by som nových,“ hovorí.
Seniorom odporúča prísť do jedného z piatich petržalských seniorských denných centier. „Nájdete si priateľov, okrem ping-pongu hrávame šach, petang, Jednota dôchodcov organizuje rôzne poznávacie zájazdy. A keď nechcete chodiť do centra, tak vyskúšajte klubovňu na Osuského alebo Petržalskú komunitnú športovú ligu v stolnom tenise. Organizuje sa štvrťročne v DK Lúky a registrovať sa môže každý.“

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie