Príde Petržalka pre neschválený rozpočet o športovú halu?

21.1.2023
0

Zdroj: B.S.C. Bratislava

Páčil sa vám článok?

„Je veľmi pravdepodobné, že športová hala na Pankúchovej sa stavať nebude,“ varoval starosta Ján Hrčka poslancov pred neschválením rozpočtu na decembrovom zastupiteľstve. Väčšina petržalských poslancov napriek tomu zahlasovala za stiahnutie rozpočtu z programu a mestská časť sa ocitla v provizóriu.

Verejná športová hala, na ktorú nám MIRRI schválilo 1,2 milióna eur, od začiatku bojuje o svoju existenciu. Hoci ju Petržalka nutne potrebuje, pretože takú, ktorá by spĺňala súťažné parametre pre basketbalistov, volejbalistov, hádzanárov, florbalistov, futsalistov..., nemáme ani jednu. Samospráva spravila nemožné a stihla v šialenom termíne poriešiť stavebné povolenie a reagovať na výzvu MIRRI, ktoré ponúkalo dotáciu v takej výške, akú Petržalka nezískala na športoviská v súčte za 10 rokov!

Starosta v decembri novým poslancom vysvetľoval, že ak neschvália rozpočet, hala nebude mať finančné krytie. Treba totiž na ňu ešte 500-tisíc z rezervného fondu a ďalších 500-tisíc je nevyriešených. A to treba vyhlásiť verejné obstarávanie na zhotoviteľa a postaviť ju do 31.12.2023.
Vysúťažiť, to chvíľu trvá, vyrobiť komponenty, postaviť, zariadiť, skolaudovať, termíny sa nedajú stihnúť, pokiaľ koncom januára nebudeme mať podpísanú zmluvu, presviedčal starosta poslancov s tým, že aj 75-tisíc eur za už existujúcu dokumentáciu budú vyhodené peniaze.

Poslanec Pavol Škápik napriek tomu navrhol stiahnutie rozpočtu z programu zastupiteľstva, ako dôvod uviedol, že rozpočet neprešiel odbornými komisiami. Bez diskusie to prešlo, proti boli členovia SaS. V petržalskom parlamente má 33 z 35 poslancov koalícia Team Vallo – Progresívne Slovensko – SaS, a už na prvom zastupiteľstve sa ukázalo, že starosta sa bez poslancov nepohne.

Poslanci na komisiách, na ktoré sa rozpočet dostal, argumentovali krátkosťou času na jeho preštudovanie. Je pravda, že 24. 11. zložili poslanecký sľub, komisie boli 29., 30.11. alebo 1.12. a 13. decembra už bolo zastupiteľstvo, na ktorom mali schvaľovať rozpočet. A faktom je, že po voľbách 2018 sa rozpočet tiež schvaľoval až vo februári 2019 a mestská časť bola v provizóriu.

Čo je provizórium?

Samospráva musí de facto pozastaviť investície. Zároveň musí mesačne hospodáriť maximálne s jednou dvanástinou bežných výdavkov pôvodne schváleného rozpočtu z predchádzajúceho roka. Starosta upozornil, že provizórium ovplyvní napríklad aj opravy chodníkov. Mestská časť ich chce opravovať vo vlastnej réžii, chcela na to nakúpiť techniku, celý proces sa odsúva. „To, keď sa niekto bude pýtať, prečo sa v roku 2023 urobilo menej,“ skonštatoval.

Provizórium má vplyv aj na dotácie pre občianske združenia a jednotlivcov. (viac na str.6-7). „Rozpočtové provizórium predstavuje problém aj pre rozpočtové a príspevkové organizácie MČ Petržalka, ktoré môžu v tejto chvíli využívať iba jednu dvanástinu prvého schváleného rozpočtu predchádzajúceho roka. V čase, kedy organizácie budú nutne potrebovať od začiatku roka vyššie náklady na energie a teplo je to problematická a neľahká situácia,“ vyjadrila sa v diskusii na Facebooku poslankyňa Viera Némethová.
Najbližšie zastupiteľstvo, na ktorom sa už rozpočet môže schváliť, je naplánované na 14. februára.

V januári sme sa pýtali hovorkyne Petržalky, či je teda téma haly ešte vôbec aktuálna. „Zmluva na zhotovenie multifunkčnej športovej haly Pankúchova bola podpísaná ešte koncom minulého roka. Rovnako už na účte mestskej časti pristála nenávratná účelová dotácia vo výške 1,2 milióna eur,“ povedala nám. „Teraz je loptička na strane poslancov miestneho zastupiteľstva, aby zabezpečili krytie na spoluúčasť. Veríme, že sa to podarí a my budeme môcť halu postaviť do konca roka 2023. Termíny takto veľkých stavebných projektov sú však šibeničné, preto platí, že ak poslanci rozpočet nestihnú schváliť v najbližších týždňoch, realizácia športovej haly bude reálne ohrozená a mestská časť bude musieť nielen vrátiť 1,2 milióna eur, ale aj konštatovať, že vypracovania všetkých projektových dokumentácií boli zbytočné.“

(Na foto deti z petržalského basketbalového klubu B.S.C. Bratislava, ktoré by novú halu iste tiež ocenili)

(in) 

Páčil sa vám článok?