Jogíni na doskách na jazere priťahujú pozornosť, vyskúšajte si to aj vy

13.7.2022
jogíni na vode

Zdroj: Paddleboard Draždiak, o.z.

Páčil sa vám článok?

„Pozri, oni cvičia jogu na vode!“ hovorí prekvapená žena mužovi pri prechádzke popri Draždiaku. Jogíni na doskách priťahujú pozornosť, a to napriek tomu, že SUP joga sa v Petržalke cvičí už piatu sezónu!

„Zdá sa mi to bizarné,“ hovorím lektorke Petre Satinovej, ktorá je ako jediná na Slovensku certifikovanou lektorkou SUP jogy, teda jogy na Stand up paddleboarde. „Áno,“ pripúšťa. „Ešte aj teraz je to atrakcia, a to si predstavte, aké to bolo pred piatimi rokmi! My však nemáme ambíciu byť atrakciou, na ktorú ide človek raz za leto. Pre nás je to alternatíva k pravidelnej jogovej praxi, ktorá sa cez leto v horúcich interiéroch realizuje ťažšie, keďže pri joge nie je vhodné púšťať klímu.“
V lete sa joga cvičí v parkoch, jazero je podľa Petry nadstavba. „Joga nie je len o tele, ale aj o mysli. A tu, keď len trocha odbehnete mysľou, okamžite padáte.“

Pád je oslobodzujúci

Je nedeľa pred šiestou večer a k Požičovni paddleboardov na Draždiaku prichádzajú prví Petrini žiaci. Svoje veci nechajú v bezpečí požičovne a na 60-minútovú lekciu vyrážajú v tielkach a kraťasoch. Vek tu zjavne nehrá rolu. SUP joga prilákala deti aj šesťdesiatnikov. Panie, ktoré by mohli byť Petrinými mamami, chodia už štvrtý rok. Sú tu jogíni, ktorí praktikujú klasickú jogu, ale aj nováčikovia z komunít okolo Draždiaka. Nemusia vedieť jogu, stačí vedieť plávať. Uprostred jazera prichytia skobami svoj paddleboard k plošine, ktorá drží na dne kotvami a spolu vytvoria akýsi kvet. Lekcia môže začať.

Zdroj: Paddleboard Draždiak, o.z.

​Lektorka Petra Satinová

Sledujem, ako sa k nim blíži skupina rozjarených mladíkov, čosi vykrikujú, vodný bicykel vŕzga, na brehu sa práve začal program pre deti na pódiu, hudba sa rozlieha po celom jazere.... Hovorím Petre, že toto asi nie je klasická jogová lekcia. „Iste, je to protiklad k tej pokojnej atmosfére, ktorá panuje na našich bežných hodinách. V hluku sa málokto dokáže sprítomniť. Ja však hovorím svojich žiakom, nebojujte so zvukmi, ten boj sa nedá vyhrať. Prijmite ich ako súčasť atmosféry. Možno si potom aj v dopravnej zápche, keď na vás bude niekto trúbiť, dokážete zachovať duševný pokoj,“ vysvetlí mi neskôr.

Keď pozorujem „cvičiaci kvet“, pripadá mi ako bežná hodina jogy. Zvedavo čakám, kým sa cvičenci postavia a začnú robiť strom. To je tá pozícia, pri ktorej stojíte na jednej nohe a druhú máte chodidlom opretú o lýtko. Nedočkám sa. Petra mi po lekcii hovorí, že táto na suchu relatívne jednoduchá asána, znamená na paddleboarde pre väčšinu okamžitý pád. „Radšej cvičíme pozície, v ktorých máme dva pevné body, napríklad ´bojovníka´.“

Predstavujem si seba, ako nováčika. Spadla by som už po troch minútach, tipujem. Neodrádza to začiatočníkov? „Joga by mala slúžiť nám, nie my jej. Ja nemusím robiť pozíciu len preto, že ju robí sused alebo preto, že sa do nej poskladá lektor. Vždy ponúknem niekoľko verzií asány a človek si vyberie tú svoju. Prvý pád je však oslobodzujúci. Je momentom, od ktorého si jogu na vode začnete skutočne užívať,“ presviedča ma Petra s tým, že kto aj zvládne hodinu bez pádu, ten si ho napokon dobrovoľne privolá na záver lekcie. Vtedy všetci skúšajú krkolomnejšie asány. „Ľudia prídu na hodinu vážni a odchádzajú vysmiati ako deti. Pretože SUP joga je aj zábavná a mnohí z nich sa po dlhých rokoch zahrali. Aj preto je to super. Je to akýsi reštart mysle. Aj preto je obľúbená ako kreatívny teambuilding,“ dodáva lektorka.

SUP joga a jej benefity
 Joga je postavená na tom, že podporuje rozvoj hlbokých svalov, najmä tzv. core, od ktorého sa odvíja zdravie chrbtice. Na vode ´core´ neustále pracuje, pretože brucho permanentne bojuje s pádom.
 Pri takejto nestabilnej joge sa prestávate náhliť.
 Učí vás hýbať sa ladne a koordinovane, akýkoľvek prudký pohyb je totiž predzvesťou pádu.
 Máte svalovicu až na končekoch prstov rúk a nôh. Na paddleboard je totiž nevyhnutné prisať sa ako lezec.
 Endorfíny na záver v savasane – v polohe mŕtvoly, kedy sa uvoľnené telo poddá miernym vlnám, sú na nezaplatenie.

(in)

Páčil sa vám článok?