Máte chuť si zahrať? Trénerka petangu ponúka bezplatné lekcie

12.6.2022
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

Každý piatok od 17.00 h do 20.00 h sa na Národnom guľodrome na Tyršovom nábreží venuje Petržalčanom reprezentačná trénerka v petangu Jana Lazarová. Máte chuť si zahrať? Vítané sú celé rodiny, vrátane starých rodičov, tréning je bezplatný a požičajú vám aj gule.

„Stretávame sa už od konca apríla, pravidelne, keď neprší. Tréning tu v tom čase majú aj petangisti z Petržalky a moji juniorskí zverenci, takže ktokoľvek príde, môže si s nami po základnej inštruktáži aj zahrať,“ hovorí Jana Lazarová, ktorá pre Petržalčanov pripravila projekt Pétanque akadémia Univerzum pre Petržalku. Mestská časť jej naň poskytla grant, a tak má až do 30. septembra každý záujemca o petang jedinečnú šancu naučiť sa základy od niekoľkonásobnej reprezentantky v petangu, ktorá hrá túto francúzsku hru už 21 rokov.

Sledujem 9-ročného Lukyho, ktorý radí svojej babičke Tonke, ako najlepšie hodiť guľu ku košonu. „A to som Lukyho priviedla k petangu ja!“ smeje sa stará mama. Opodiaľ skúšajú svoje prvé hody štyria ukrajinskí chlapci. Tá radosť, keď to vyjde, je nákazlivá. Tiež máte chuť to skúsiť.

„Šli s mamami okolo, keď sme trénovali a už sú na treťom tréningu,“ hovorí Jana Lazarová o tom, ako pribúdajú noví záujemcovia. „Veľa ľudí sa pri nás pristavuje a ja ich hneď pozvem sa k nám pridať. “

Hoci akadémia primárne slúži pre deti do 18 a seniorov od 60 rokov, vítané sú celé rodiny. „Deti nám v petangu chýbajú a pre seniorov je tento šport ideálny. Sú na čerstvom vzduchu pri fyzicky nenáročnej aktivite. Ak ich však hra chytí, aj v šesťdesiatke môžu na Slovensku spraviť športovú kariéru.“

Zdroj: (in)

Dôležité je si osvojiť techniku hodu.

Petang je výnimočný v tom, že prepája vekové kategórie. Hrať spolu v jednom tíme môžu starí rodičia aj rodičia s deťmi a neraz deti dokážu poraziť dospelých. Rovnako v ňom ženy dokážu konkurovať mužom, čo sa v športe často nevída. „Keď medzi nás príde človek, ktorý petang nikdy nehral, naučíme ho, ako sa guľa drží a hádže a prepojíme začiatočníkov so skúsenejšími. Veď počas hry sa učí najlepšie.“

Veľa ľudí vníma petang ako seniorský šport. Nie je to pre deti príliš statická hra? „Keď ho vyskúšajú, buď ich to baví alebo nie. Mnohé sú však fascinované, že môžu strieľať gule a vôbec im neprekáža, že je to taký „prechádzací“ šport. A napríklad pre deti s poruchami koncentrácie, je to výborná aktivita, ktorá ich učí upokojiť sa,“ hovorí trénerka.

Hľadanie talentov

Petržalčanka Jana Lazarová nosila myšlienku petangovej školy v hlave už dávno. Ešte keď sa hrávalo v prezidentskej záhrade, nakrúcala videá, v ktorých vysvetľovala postoj a techniku hodov. Je učiteľkou angličtiny, učiteľstvo má v sebe. „Chcem ľuďom odovzdať to, čo som sa naučila od svojho majstra petangu,“ vysvetľuje motivácie niekoľkonásobná reprezentantka a reprezentačná trénerka juniorských tímov do 18 rokov a kategórie „espoir“, čo sú mladí od 18 do 23 rokov.

V Slovenskej federácii pétanque rozbehla v rámci pôsobnosti v prezídiu fungovanie Centra talentovanej mládeže. Vďaka jej tréningom máme po rokoch štyroch hráčov, ktorých môžeme postaviť do juniorského tímu a poslať na šampionát.

Zdroj: (in)

Tréning začína rozcvičkou.

Pétanque akadémia Univerzum má ambíciu stať sa veľkým projektom, tak pre etablovaných hráčov ako aj nováčikov. Talentovaným hráčom z petangovej komunity chce dávať príležitosť zúčastňovať sa na prestížnych turnajoch v zahraničí. Tých nových však treba nájsť. Preto akadémia organizuje pre verejnosť tréningy na Tyršáku, v Šamoríne sa chystajú pravidelné nedeľné popoludnia a petang v detských táboroch. Inštruktori akadémie koordinujú turnaje v rámci teambuildingov a dávajú záujemcom individuálne hodiny, podobne ako tréneri vo fitness centrách. „Ak začiatočníka petang chytí a chce pokračovať, môže začať chodiť na turnaje a stať sa členom klubu, napríklad u nás v Univerzum petanque clube,“ dodáva.

(in)

Páčil sa vám článok?