Krasokorčuliarka Oli Beständig: Môj syn je jediný dôvod, prečo sa aj ja teším na Vianoce...

17.12.2021

Zdroj: Milan Krupčík

Páčil sa vám článok?

Aj keď vďaka drobnej postave a mladistvej tvári vyzerá stále ako tínedžerka, tak krasokorčuliarka Oli Beständig (1979) začala Slovensko spolu s bratom Jozefom reprezentovať na vrcholných podujatiach už v roku 1997. Súťažnú kariéru ukončila pred šiestimi rokmi a dnes sa naplno venuje ako mama svojmu synčekovi Liamovi, ktorého nazýva vianočné dieťa...

Čím ste chceli byť ako dieťa?
Krasokorčuliarkou a to sa mi aj splnilo.

Zdroj: Archív O.B.

Kedy a ako ste sa dostali k svojmu súčasnému povolaniu?
Všetko to začalo krasokorčuliarskou prípravkou, keď som mala 3 roky. Dodnes som na ľade vo všetkých podobách. Hoci už nesúťažím, stále korčuľujem a robím vystúpenia a zároveň trénujem.

V čom vidíte jeho prínos pre spoločnosť? Viete si predstaviť, čo by sa stalo, ak by zrazu prestala vaša profesia existovať?
Veľakrát som sa z rôznych dôvodov ocitla bez krasokorčuľovania a vždy to bolo náročné, no o to krajšie, keď som sa opäť dostala k ľadu. Môj šport ako každý iný, má pozitívny vplyv na tvorbu silného imunitného systému, buduje pevné sociálne vzťahy, zodpovednosť, odolnosť, vytrvalosť, či po fyzickej alebo psychickej stránke. Byť krasokorčuliarom, či trénerom krasokorčuľovania vyžaduje poriadnu dávku guráže, lebo skoré vstávanie, mrznutie niekoľko hodín denne na ľade, nespočetný čas strávený mimo ľadu venovaný tancu, gymnastike, atletike, baletu, posilňovni atď., už nie je len otázkou športu, ale vášne, bez ktorej tejto šport ozaj nejde robiť. V jednoduchosti povedané, môj šport prinesie do spoločnosti zodpovedných ľudí, ktorí vždy idú za svojim cieľom.

Zdroj: Ľuboš Plšek

​​Čo vám vie urobiť v práci alebo v súvislosti s ňou najväčšiu radosť?
Všetko, čo mi vytvorí úsmev na tvári. Moja práca, je moja záľuba a to hovorí za všetko.

Koho považujete za najdôležitejšieho človeka vášho života a prečo?
Jednoznačne môj syn Liam. Som človek, ktorý si vyberá po ceste životom všetko, čo mi dáva zmysel a teda každá jedna osoba, ktorú som stretla, ma čosi naučila. Od rodičov samozrejme, cez trénerov, učiteľov, spolužiakov, či kamarátov zo športu. No špeciálne miesto má u mňa rozhodne Ilhan, môj bývalý priateľ a partner na ľade v jednom. To, čo som sa od neho a s ním naučila, sa nedá nikde dočítať a okopírovať.

Zdroj: Archív O.B.

Jej priateľom aj krasokorčuliarskym partnerom bol Ilhan Mansiz, s ktorým súťažila za Turecko v medzinárodných súťažiach...

Ktoré najvzdialenejšie miesto na svete ste doteraz navštívili a čím vás zaujalo, respektíve čo sa vám tam najviac páčilo?
Milujem nové miesta, krajiny, ľudí, kultúru, jedlo, pricestovala som takmer celý svet a mám ešte množstvo zákutí po svete, kam ny moje oko chcelo zavítať. No mne obzvlášť učarovala Arizona - Scottsdale. Milujem teplo, asi zvláštne pri mojom športe. Je tam slnko 360 dní v roku, v zime je 15 stupňov, v lete aj cez 40 a ja som v siedmom nebi. Druhou destináciou je Hawaii, ktorá oplýva vďaka oceánu a stabilnej 25-stupňovej teplote, neskutočným pokojom a tým povestným “plávaním po vlnách”.

Zdroj: Archív O.B. a Atelier2babes

​S delfínom na Big Islande (Havaj) a v americkom meste Chicago s neodmysliteľnými korčuľami na nohách...

Vďaka čomu si uvedomujete, že sa začalo obdobie adventu - hrozí vám, že budete pracovať aj cez sviatky?
Už veľa rokov, mi je jedno, aký je deň, či sviatok alebo piatok. Robím, čo milujem a vtedy nie je čo riešiť. Nie som typ, čo stresuje pred sviatkami a priam odsudzujem to nezmyselné naháňanie sa za materiálnom a nákupom tony jedla, akoby sa nám na sviatky zrazu nafúkli žalúdky. A čo dodať k tomuto a minulému roku? Nemôžem pracovať, lebo nám mocipáni nezmyselne zavreli naše pracoviská!!!

Kto sa vo vašej rodine nevie dočkať Ježiška a na čo sa v súvislosti s Vianocami tešíte vy?
Môj syn Liamko a to je jediný dôvod, prečo sa teším ja.

Zdroj: @matt_rebel_art

Synčeka Liama vychováva ako slobodná mamička...

S kým všetkým sa zvyknete stretávať na Štedrý večer pri jednom stole a čo na ňom nesmie chýbať?
Zemiakový šalát, ktorý potom jem päť dní na raňajky, obed aj večeru. Mňááám.

Našli ste si niekedy pod stromčekom taký darček, že ste naň dodnes nezabudli?
Sama sebe som darovala vianočné dieťa. Narodil sa presne dva týždne pred Štedrým dňom. Môžem ja na toto vôbec niekedy zabudnúť?

Aké želanie by ste mali, ak by boli Vianoce naozaj časom zázrakov?
Aby sme opäť nadobudli rozum, prinavrátili lásku, rešpekt, ľudskosť a starali sa v prvom rade o samých seba!

Zdroj: Archív O.B.

Máte nejaké obľúbené vianočné pesničky alebo filmy – ktoré sú to?
Mne učarovali všetky tie Vianočné rozprávky, ktoré som videla aj 40 krát a stále si ich rada pozriem. A ak si mám vybrať jednu pesničku, tak by to bola All I Want For Christmas Is You:

(ars)

Páčil sa vám článok?