Prežije cirkusová škola v Dome kultúry Lúky?

17.11.2021
0

Zdroj: CirkusKus

Páčil sa vám článok?

„Mňa by do fitka nikto nedostal, ale do cirkusu prídem s radosťou,“ hovorí hlasová koučka Anka Repková a cez svoj Facebook pozýva zalietať si v kruhu či hodvábnej slučke s artistami zo školy nového cirkusu CirkusKus.

Keď som ich objavila v DK Lúky, mala som pocit, že je to ideálna fyzická aktivita pre umelecky založených ľudí. Spevňujú telo zábavným spôsobom. A tak som oslovila Petržalčanku Helenu Škovierovú, ktorá je profesionálnou lektorkou a garantkou kurzov v Cirkus-kuse.

Vyštudovaná bábkoherečka objavila nový cirkus na vysokej škole. Po workshope v Česku, odišla na deväť mesiacov do cirkusovej školy do Estónska. Tu našla základ svojej cirkusovej pedagogiky. Ďalšie tri mesiace strávila v Holandsku. Stretnutie cirkusových lektorov z Európy ju pred ôsmimi rokmi motivovalo k založeniu cirkusovej školy u nás.

CirkusKus funguje už osem rokov, základňu majú v Karlovej Vsi, ale minulý rok im priestor ponúkol DK Lúky. Pomohli domu kultúry vybaviť špeciálnu telocvičňu s cirkusovým náradím za tisíce eur a spopularizovali najmä kurzy vzdušnej akrobacie. „Ľudia na ne chodili, pretože to považujú za krásne, pôvabné, priam zázračné a chceli sa to naučiť tiež."

Bohužiaľ, CirkusKus v DK Lúky ešte ani poriadne nezačal a už končia. Na ďalšej spolupráci sa nedohodli. Ľudia, ktorí sa na kurzy prihlásili, sú sklamaní. CirKusKus je prvou a zatiaľ jedinou školou nového cirkusu na Slovensku a ich výučba im vyhovovala.

Podľa programového riaditeľa KZP Juraja Benčíka ich má do konca roka nahradiť skupina Vertigo. Ich webová stránka však budí dojem, že sa doteraz viac venovali akrobaticko-tanečným vystúpeniam ako cirkusovej pedagogike. Tak uvidíme, ako uspejú. Petržalka totiž investovala do cirkusového náradia v DK Lúky tisícky eur a bolo by nešťastné, keby bola táto investícia zbytočná.

Všetci sú vítaní

„Projekt Cirkusovej školy v Petržalke je len v začiatkoch,“ hovorí programový riaditeľ KZP Juraj Benčík, ktorý sám pôsobil v slávnom Cirque du Soleil. „Zatiaľ máme prvú a jedinú ambíciu, začať v priestoroch DK Lúky pravidelne vyučovať cirkusové techniky a cirkusové umenie úplných začiatočníkov a pozývame do Cirkusovej školy KZP všetkých záujemcov o cirkus, vo veku od 5 do 99 rokov žijúcich v Petržalke.“


​V telocvični sú pre nich nainštalované dva certifikované kotviace body na steny, aby mohli vytvoriť možnosť nezávislého cvičenia na štyroch rôznych náradiach vzdušnej akrobacie (trapéz, šál, kruh, slučka). Umiestnili ich pomocou certifikovaných horolezeckých lán na štyroch bodoch. Zaobstarali certifikované náradia a pre bezpečnosť cvičenia aj zodpovedajúce certifikované žinenky. „Máme v pláne nakúpiť žonglérske náradie - loptičky, kužele, kruhy, poi, diabolo, flowerstick, náradie na balans či monocykle a v budúcnosti aj profesionálnu trampolínu,“ hovorí Juraj Benčík. Verí, že po dvoch, troch rokoch tréningu začnú adepti cirkusového umenia vystupovať aj verejne. „Napokon príde, dúfajme, aj čas na prvú cirkusovú inscenáciu, najprv amatérsku a neskôr, po rokoch tréningu, určite aj profesionálnu,“ dodáva.

Nový cirkus - na pomedzí umenia a športu

Neviem ako vy, ale keď sa povie cirkus, mne sa vybaví šapitó so zvieratami, (ktoré sa mi zdá prežité) alebo vystúpenie Cirque du Soleil. A pri ich predstavení mi nikdy ani nenapadlo, že tie cviky by sa mohol naučiť bežný smrteľník. Kurzy vzdušnej akrobacie pre verejnosť boli preto pre mňa prekvapením. Helena Škovierová mi však vysvetľuje, že nový cirkus síce vznikol v 70-tych rokoch 20. storočia zo starého, ale je viac umením ako šou. Prestalo to byť šapitó, čo cestuje. Vznikli cirkusové školy, sociálne, mládežnícke, hobby cirkusy. Nový cirkus sa dostal k bežným ľuďom. Aj oni môžu lietať vzduchom na kruhu, v šále, hodvábnej stužke, naučiť sa triky s ohňovými kuželmi, žongľovať, točiť tanierom, monocyklovať, chodiť po lane, chodúľovať či vyskúšať akrobalans...

Zdroj: CirkusKus

Lektorka Helena Škovierová.

​„Dnes je veľmi populárna akrojoga, ktorá sa cvičí vo dvojici. Tú ľudia poznajú, pritom vychádza z cirkusu, práve z akrobalansu. Cirkus je naozaj pre každého, kto chce,“ presviedča ma akrobatka a lektorka. „Mám žiačku, ktorá má 57 rokov, na vzdušnú akrobaciu prišla so svojou dcérou a niektoré triky sa jej daria dokonca lepšie ako dcére,“ Deti zas baví učiť sa žongľovať, chodiť po lane, stavať pyramídu z tiel. Ani si neuvedomujú, že nielen trénujú fyzično, ale sa učia aj spolupracovať a byť zodpovedný jeden za druhého. Stačí totiž jeden nesústredený a celá pyramída spadne.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie