Ženy presýtené posilňovňami objavili box. Viete, prečo ich tréningy tak bavia?

10.10.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

„Boxovať môže každý, bez ohľadu na vek, pohlavie či fyzický fond,“ tvrdí Petržalčan Michal Vičan z Bratislavskej Boxerne. Boli prvým boxerským klubom, ktorý sa otvoril verejnosti. A ženám učaroval tak, že dnes tvoria polovicu členov klubu.

Ich Boxerňa začínala v roku 2009 v petržalskom paneláku a členmi boli najmä nadšenci bojových športov. A hoci sa otvárali všetkým, ľudia mali predsudky. Spočiatku nebolo ľahké ich presvedčiť, že box nevyhľadávajú vagabundi či v lepšom prípade športovci, ktorí si tlčú do nosa. Zmenila to trénerka Multánová, ktorá v boxerni začala tvoriť ženskú komunitu.

„Stačilo, aby žena povedala v robote kolegyniam: ´Bola som na boxe, bolo to super! Atmosféra, kolektív, hudba..., je to zážitok, to musíte vyskúšať!´ a začali prichádzať ďalšie. Zväčša vo dvojiciach, trojici ach, pretože žena nejde ani na toaletu sama. Vždy vezme so sebou kamarátku,“ smeje sa Michal Vičan.
A záujem neupadá. „Trh je momentálne presýtený posilňovňami, súkromnými trénermi, aerobikmi, zumbami, jogami, formovaním postavy... ženy toho majú dosť a hľadajú nové podnety.“ A box sa ním stal. Ženské večerné tréningy sú dnes v Boxovni, ktorá sídli vo Vienna Gate v Petržalke, až štyrikrát do týždňa.
Niekomu nesadnú, ale dve z troch nováčikov zostávajú, pretože vidia, že box sa dá trénovať úplne elegantne, a čo väčšine žien vyhovuje, bez kontaktu. To percento, ktoré kontakt láka, prechádzajú do zmiešaných skupín. Aj tam má však súboj isté pravidlá. „Mnohí ľudia si nemôžu. dovoliť fyzické stopy na tvári. Predstavte si právnika, ktorý by prišiel za klientom s monoklom pod okom. To by vyzeralo divne...“

Kráľ rýchlej zmeny smeru

Keď prichádzam ráno na ôsmu do Boxerne, skupina žien a mužov tu už hodinu trénuje. Sledujem tú intenzitu tréningu a mám pocit, že po desiatich minútach by som bola k.o. „To sú už pokročilejší. Avšak na to, aby ste začali trénovať box, nepotrebujete prísť s nejakým fyzickým fondom. Ten sa dostaví postupne,“ presviedča ma Michal Vičan a tvrdí, že preto neodmietnu ani obéznych záujemcov. „Tréning zameraný na rýchlosť, vytrvalosť a silu je unikátny v tom, že sa nikdy neopakuje, je plný zmien a tak všestranný, že k nám chodia nielen rekreační športovci, ale aj profesionáli z iných športov – futbalisti, hokejisti, volejbalisti, hádzanári... Skoro v každom športe je totiž dôležitá rýchla zmena smeru a box je v tom kráľom. Rýchlo zmeniť smer a do toho zapojiť ruky aj nohy.“

V dnešnej rannej skupine trénuje vedľa seba nováčik aj majster sveta. A tréning je pre oboch rovnaký. Rozdiel je „len“ v tom, že každý ide podľa svojich možností. V Boxerni totiž nemajú tréningy rozdelené pre začiatočníkov a pokročilých. Výhodou je, že sa môžete pridať do skupiny kedykoľvek počas roka. Nedesí to však začiatočníkov? „Tréning je taký intenzívny, že človek nemá čas zaoberať sa inými. Navyše, začiatočníci rýchlejšie napredujú, keď v reálnej akcii vidia tých lepších. Box je však najmä individuálny šport, aj keď sa trénuje v kolektíve. V závere aj tak každý kope sám za seba.“

Poobedia sú trikrát do týždňa určené deťom a po nich päťkrát do týždňa mládeži. Box dáva tým divokejším sebadisciplínu a tým zakríknutejším sebavedomie. A nie nutne prostredníctvom súbojov. Mnoho detí trénuje bez kontaktu. „Dlhé roky sme patrili aj do Národnej protidrogovej stratégie,“ spomína Michal Vičan. Vyrastal v Petržalke „v dobe heroínu“, videl, čo dokáže urobiť s ľuďmi. To bolo motiváciou, aby v Boxerni trénovali aj mladí po drogovej skúsenosti. „Verím tomu, že dať týmto ľuďom komunitu spojenú s disciplínou, je cesta.“ A dôkaz, že komunita, ktorú ponúka, má silu, prišiel počas pandémie. Boxerni, ktorá sa ocitla vo finančnej kríze vyzbierali jej členovia v priebehu jediného dňa niekoľkotisíc eur. Len aby im ju nezavreli.

Ako začať?

„Zvedavý človek príde a opýta sa, do akej skupiny by zapadol,“ hovorí Michal Vičan o najjednoduchšej ceste.

Zdroj: Marián Dekan

Jeseň je na rozbeh ideálna, aj. nováčikov býva viac. Na jeden, dva prvé tréningy vám v Boxovni požičajú aj rukavice, ak ale budete chcieť pokračovať, mali by ste si kúpiť vlastné. Napokon, keď sa dáte na behanie, tiež nečakáte, že vám bude. niekto požičiavať tenisky.

(in) 

Páčil sa vám článok?