FOTO a VIDEO: V športovej hale na Pasienkoch sa odohrali slávne zápasy i koncerty, ale aj písali dejiny!

14.4.2021

Zdroj: FB Socialist Modernism (BACU)

Páčil sa vám článok?

Na rohu Trnavskej a Bajkalskej ulice sa už takmer 60 rokov stojí športová hala, ktorá počas svojej existencie viackrát menila názov, ale väčšina ľudí ju volá Pasienky a to podľa lokality, v ktorej sa spolu so známou plavárňou alebo chátrajúcim atletickým štadiónom nachádza. Keby mohla táto hala rozprávať o tom, čo všetko zažila alebo sa v nej odohralo, tak by možno ani nevedela, kde začať...

Nie je žiadnym tajomstvom, že športová hala na Pasienkoch, ktorú v roku 1958 naprojektovali Jozef Poštulka a Jozef Chovanec, je čiastočnou kópiou haly Paraboleum nachádzajúcej sa v americkom meste Raleigh.

Zdroj: koláž abn

​Dominantnú nosnú konštrukciu haly tvoria dva parabolické oblúky s rozponom 73,5 x 67,5 m, na ktorých je zavesená progresívna lanová konštrukcia strešného plášťa v tvare hyperbolického paraboloidu. A celý tento, na Slovensku dodnes unikátny systém je uložený na subtílnom a elegantnom želozobetónovom skelete, ktorý je vyplnený zasklením a tiahne sa po celom obvode stavby.

Mestská časť Nové Mesto navrhla halu zapísať do zoznamu národných, kultúrnych a technických pamiatok.

Hala mala po svojom dokončení taký netradičný tvar i vzhľad, že bola na začiatku 60-tych rokov v Bratislave atrakciou, pred ktorou sa ľudia napríklad aj radi fotografovali:

Zdroj: FB Bratislavské rodinné spomienky (Jana Senešová Lukáčová)

Pôvodná kapacita divákov bola 3500 miest na tribúnach, ktorá sa po určitých úpravách mohla zväčšiť až na 5500 a za určitých podmienok sa do haly zmestí až 6100 divákov. V centrálnej časti stavby je situovaná hracia plocha vhodná pre viaceré druhy športov a priestory pre divákov (štyri sektory cca po 1125 divákov), vo východnej časti športového komplexu sa nachádzajú dve menšie krídla budovy napojené na priestor haly južné slúži ako tréningová telocvičňa, v severnom objekte sú šatne, administratíva a iné hospodárske prevádzky.

Zdroj: BA Foxy.sk

V okolí športovej haly na Pasienkoch sa dodnes nachádza aj niekoľko futbalových ihrísk. V minulosti bolo v jej blízkosti veľkoplošné parkovisko, kolkáreň či autobusová stanica, na ktorej mieste dnes stojí komplex Tri veže. 

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny - Karol Belický

​V roku 1973 sa tu konala III. letná spartakiáda spriatelených armád v hádzanej a ako vidno, tak okolie haly bolo celkom pekne upravené a nechýbala ani kvetinová výsadba na Trnavskej ceste. 

FOTO: Poštová ulica rokmi menila svoju tvár - jazdili po nej autá a dnes je pešou zónou...

Poštová je jednou z najznámejších ulíc v Bratislave. Spája Hodžovo námestie, Obchodnú a Námestie SNP. Pôvodne bola veľmi úzkou a krátkou, ale po druhej svetovej vojne ju predĺžili smerom ku Grassalkovichovmu palácu a stala sa z nej pomerne rušná dopravná tepna. Jej charakter sa zmenil najmä po dokončení podchodu "na Mierku", kedy sa z nej autá vytratili a nahradili ich chodci...

Postupne začala byť hala na Pasienkoch využívaná aj na kultúrne účely. V roku 1976 sa tu napríklad uskutočnilo niekoľko koncertov v rámci hudobného festivalu Bratislavská lýra. V archívnom zázname zostalo zachované napríklad vystúpenie speváčky Jany Kocianovej:

V polovici 70-tych rokoch sa v športovej hale na Pasienkoch sformovalo mužstvo basketbalistov Interu Bratislava, ktorým sa podarilo v sezóne 1974/75 prebojovať do federálnej súťaže, aby čs. ligu napokon v roku 1979 senzačne vyhrali. Pre šport v Bratislave to bol skutočne výnimočný rok, nakoľko sa majstrami ČSSR v ľadovom hokeji stali aj hráči Slovana! 

Zdroj: koláž abn

Za žltočiernych vtedy hrávali: Kropilák, Padrta, Kotleba, Rajniak, Bojanovský, Sedlák, Mašura, Plesník, Hagara, Považanec, Kevenský a trénerom bol Rudolf Stanček. Basketbalisti Interu využívajú rovnakú halu pri svojich domácich zápasoch dodnes.

Zdroj: FB BK Inter

V revolučnom roku 1989 sa v športovej hale na Pasienkoch konal koncert americkej folkovej speváčky Joan Baezovej v rámci Bratislavskej lýry. Organizátori netušili, že sa tejto mierovej aktivistke podarí do sály prepašovať členov zakázanej organizácie Charta 77 na čele s disidentom Václavom Havlom, ktorých z javiska dokonca pozdraví a neskôr na pódium pozve ako hosťa speváka Ivana Hoffmana, aby tu odprezentoval niekoľko svojich protestných songov. Jeho vystúpenie bolo síce predčasne ukončené, keď sa vysokým funkcionárom vtedajšieho režimu podarilo prikázať, aby sa vypol zvuk v sále, ale diváci, ktorí na koncerte boli prítomní dodnes spomínajú na tie chvíle ako na prvý závan slobody a predzvesť blížiaceho sa pádu totality. 

Počas Nežnej revolúcie, ktorá sa oficiálne začala 17. novembra 1989 v Prahe, ale už deň predtým ju odštartoval pochod študentov v Bratislave prišiel do nášho mesta aj český spevák Karel Kryl. Ten vystúpil nielen na Námestí SNP, kde sa v tom čase konali protestné zhromaždenia, ale aj v preplnenej športovej hale na Pasienkoch na spontánne zorganizovanom koncerte, z ktorého sa dochoval aj vzácny audiovizuálny záznam: 

Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky bolo najsilnejšou politickou silou v krajine Hnutie za demokratické Slovensko na čele s viacnásobným premiérom Vladimírom Mečiarom. Ten sa spolu s kolegami z vlády a poslancami NR SR za HZDS pravidelne zúčastňoval na mítingoch, ktorých dejiskom bola najčastejšie práve športová hala na Pasienkoch. Moderátorom týchto podujatí bol dnes už nebohý Ivan Krajíček a zúčastňovali sa ich najmä starší ľudia z takmer celej republiky. 

Atmosféru, aká na Pasienkoch vládla v roku 1995, si môžete pripomenúť aj prostredníctvom spravodajskej reportáže: 

V zostrihu sa objavia aj zábery na dnes už nebohého exministra hospodárstva Jána Duckého, ktorý bol v roku 1999 usmrtený pred svojím domom - panelákom na neďalekej Bajzovej ulici. Jeho vražda nebola dodnes objasnená, takže nie je známe, kto ju vykonal či objednal ani prečo.

V športovej hale na Pasienkoch sa okrem basketbalu hrala v roku 2011 aj svetová hádzaná. V kvalifikácii o postup na ME 2012 sa tu stretli hádzanári Slovenska a Švédska. Do hľadiska prišlo povzbudiť našich reprezentantov v súboji s extrémnym favoritom vyše 4-tisíc ľudí, ktorí sa v eufórii z výborného priebežného výsledku, ktorý napokon priniesol náše nečakané víťazstvo v pomere 23:21 postarali aj o takúto parádnu mexickú vlnu:

Začiatkom roka 2013 napadlo v Bratislave toľko snehu, že bola ohrozená aj stabilita strešnej konštrukcie športovej haly na Pasienkoch a tak na ňu museli vyliezť muži s lopatami a zbytočnú záťaž odstrániť. 

Zdroj: TASR - Eduard Fašung

​Za posledných desať rokov sa v športovej hale na Pasienkoch uskutočnilo aj viacero významných medzinárodných športových podujatí ako napríklad MS 2017 vo florbale žien alebo MS 2018 v hokejbale mužov.

Zdroj: FB Pinerola

​Halu donedávna využíval ju aj futsalový klub Pinerola 1994 na svoje domáce ligové zápasy. Odohralo sa tu napríklad aj finálové derby so Slovanom pred troma rokmi...

Zdroj: FB Lama Ole Nydahl

​Takmer do posledného miestečka bola športová hala na Pasienkoch zaplnená, keď ju navštívil dánsky budhista a učiteľ Lama Ole Nydahl. 

Zdroj: FB Eurovia aréna

​Azda naposledy boli diváci v hale vo februári 2020 počas finálového zápasu Slovenského pohára vo volejbale...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách - Andrej Jaroš

​Niektoré detailné zábery zo súčasnosti jasne dokumentujú, že hale by sa určite zišla komplexná renovácia alebo aspoň základná údržba. Ešte vlani bola jej rekonštrukcia naplánovaná v rámci projektu Národného basketbalového centra, ktoré malo vzniknúť práve v hale na Pasienkoch, ale napokon bola jeho realizácia aj pre koronakrízu pozastavená.

Zdroj: Eurovia vinci

​Naposledy niesla športová hala na Pasienkoch názov Eurovia Aréna a zdá sa, že o čosi lepšie vyzerá za tmy... 

(ars)

Páčil sa vám článok?