Nový priestor pre mladých: Dúbravka pripravuje pumptrackové športovisko

12.2.2021
0

Zdroj: MÚ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Pre skatebordy, odrážadlá i bicykle zároveň, pre deti i tínedžerov súčasne. Taká by mala byť nová pumptracková trať s dĺžkou asi 50 metrov, ktorú pripravuje mestská časť Bratislava-Dúbravka na Talichovej ulici.

Využiť chce na to plochu bývalej dráhy z pneumatík, kde kedysi deti súťažili na elektrických motokárach, nad novým workoutovým ihriskom v blízkosti Zlatej lipy. „Túto plochu sme vybrali zámerne, chceli by sme ju rozšíriť a premeniť na kvalitnejšiu dráhu,“ približuje miestny poslanec Tomáš Husár, predseda komisie životného prostredia v Dúbravke.

Nový projekt tak bude revitalizáciou súčasného, už chátrajúceho priestoru so zachovaním zelene. Pumpracková dráha by mala mať trojuholníkový tvar s dvomi dráhami, dala by sa tak prejsť dvomi spôsobmi. Jej dĺžka by sa mala pohybovať medzi 40 – 50 metrami.
Aktuálne chce mestská časť začať s prípravou projektovej dokumentácie. Zbiera preto pripomienky, návrhy, podnety verejnosti. Zasielať sa dajú do 18. februára mailom na Oddelenie životného prostredia miestneho úradu na zivotne.prostredie@dubravka.sk. Dráha by mala vzniknúť tento rok.

Pumptrack je primárne bicyklovou dráhou so sklopenými zákrutami a terénnymi vlnami, určená je pre všetky vekové kategórie. Môžu ju využiť jazdci nielen na bicykloch, ale aj odrážadlách, kolobežkách, skateboardoch či korčuliach. Princípom je jazda bez šliapania, jazdci na nej pohybom tela a prácou s ťažiskom bez šliapania generujú rýchlosť.

„Takáto jazda najviac posilňuje stred tela, takzvaný core, zlepšuje pevnosť,“ opisuje dúbravský poslanec Martin Lupták, ďalší z iniciátorov športoviska. „Je to výborný kondičný tréning.“

„Vítam a podporujem túto inciatívu a najmä možnosti športovania na čerstvom vzduchu, ktoré sú aj v tejto súčasnej pandemickej dobe vyhľadávané,“ dodal starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?