ADVENTNÝ ROZHOVOR č.16 - Futbalista Peter Pekarík s manželkou Lujzou budú musieť tieto Vianoce stráviť v Berlíne...

16.12.2020

Zdroj: koláž abn - P.P. a SFZ

Páčil sa vám článok?

Futbalový reprezentant SR Peter Pekarík je už niekoľko sezón oporou bundesligového mužstva Hertha BSC, takže spolu s manželkou Lujzou - bývalou spoločenskou tanečnicou, žijú v Berlíne. Nadchádzajúce Vianoce Pekaríkovci pôvodne chceli stráviť na chate v horách. Avšak pandemická situácia i Petrove športové povinnosti v Nemecku im cestu na Slovensko znemožnili...

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?

V detstve sme Vianoce trávili s rodičmi a súrodencami.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Lujza: Pamätám si ako som dostala pod stromček psa a veľmi som sa tešila. Mala som vtedy asi 7 rokov a bol to super darček.
Peter: Mňa vždy potešil každý darček.

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Vianoce každý rok trávime spolu na našej loveckej chate v horách, je to na samote v prírode a keď nasneží je to najkrajšie miesto na trávenie Vianoc. V Berlíne žijeme veľmi moderný a spoločenský život, preto sa na túto zmenu každý rok veľmi tešíme, chodíme na prechádzky po lese a kúrime v krbe, varíme na piecke. Užívame si prírodu, ticho a pokoj. Máme kompletnú zbierku klasických slovenských vianočných filmov (Vianočné oblátky, Ženský zákon, Rysavá jalovica, Červené víno a ďalšie), pozeráme ich medzi sviatkami, aby sme si pripomenuli odkiaľ pochádzame a ako sa kedysi žilo. Škoda len, že tento rok nám pandemická situácia vo svete znemožní opustiť Berlín, kde si musí Peter hneď po sviatkoch plniť svoje športové povinnosti.  

Zdroj: FB P.P.

​​Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Na Mikuláša sa obdarúvame v rámci zdravej športovej výživy – ovocie, oriešky, adventný kalendár a trochu horkej čokolády. Peter zaviedol tradíciu, že každý rok máme adventný veniec a zapaľujeme na ňom každú adventnú nedeľu sviečky a tiež sme po minulé roky chodievali na berlínske vianočné trhy, ktoré však tento rok pre pandémiu neboli. 

Zdroj: koláž abn

​Peter a Lujza mali v pláne na Vianoce vymeniť rušný Berlín za horskú chatu na Slovensku, ale bohužiaľ im to tento rok nevyšlo...

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Kto je u vás doma hlavným kuchárom?  

Lujza: Jeden rok futbalová liga trvala dlhšie a docestovali sme z Nemecka autom na loveckú chatu v noci pred Štedrým dňom, nič sa nestíhalo, ja som upratovala, zdobila stromček a potom som už nevládala a preto Peter vtedy kvôli časovému tlaku uvaril celé štedrovečerné menu. Všetko jedlo bolo výborné, odvtedy sme pri tom zostali a tradične štedrovečernú večeru vždy pripravuje Peter a ja zdobím stromček. Pripraví zemiakový šalát, uvarí kapustnicu, vypraží kapra aj pstruha a uvarí krupicovú kašu. On je podľa mňa taký šikovný, že si v živote bez problémov poradí s čímkoľvek. Akurát vianočné pečenie mám na starosti ja. Každý rok v Nemecku pečiem dva druhý zákuskov – kokosové rezy a parížske rožky, všetky ich rozdáme, pretože nejeme sladkosti. Pred Vianocami sa nás už všetci naši známi pýtajú či budú tieto dobroty aj tento rok.

Už máte doma aj vianočný stromček alebo aspoň veniec na dverách?

Vianočný stromček mávame živý, pretože krásne vonia a je ekologický. Už sme ho kúpili, dali do stojana, ale odzdobíme ho 24. decembra a necháme si ho do Troch kráľov. Veniec na dverách domu, respektíve bytu sme zatiaľ ešte nemali.

Zdroj: FB P.P.

​Slovenský reprezentačný obranca je oporou klubu Hertha Berlín už osem sezón a už niekoľkokrát sa dostal v rámci nemeckej Bundesligy aj do zostavy kola. 

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktoré by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín?

Lujza: Kúpili sme si gramofón na LP platne a Peter pozháňal platne maestra Karla Gotta, Ivety Bartošovej či Franka Sinatru, ale tiež máme CD Slovenské vianočné piesne a koledy od SĽUK-u, pretože sú tie najkrajšie.

(ars)

ADVENTNÝ ROZHOVOR č.15: Primátor Matúš Vallo musí robiť doma na Vianoce protipožiarnu prevenciu!

Primátor Bratislavy Matúš Vallo si veľmi dobre uvedomuje, že v súčasnej pandemickej situácii je úplne nereálne, aby boli v našom meste dodržané dlhoročné tradície, akou boli napríklad Vianočné trhy na Hlavnom námestí. Napriek tomu sa spolu s kolegami na magistráte snaží, aby ľudia cítili a videli vianočnú atmosféru aj pri prechádzke centrom. Ako sa on osobne na sviatky chystá?

Páčil sa vám článok?