ADVENTNÝ ROZHOVOR č.15: Primátor Matúš Vallo musí robiť doma na Vianoce protipožiarnu prevenciu!

15.12.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Matúš Vallo si veľmi dobre uvedomuje, že v súčasnej pandemickej situácii je úplne nereálne, aby boli v našom meste dodržané dlhoročné tradície, akou boli napríklad Vianočné trhy na Hlavnom námestí. Napriek tomu sa spolu s kolegami na magistráte snaží, aby ľudia cítili a videli vianočnú atmosféru aj pri prechádzke centrom. Ako sa on osobne na sviatky chystá?

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?

Vianoce sme vždy trávili v širokom kruhu rodiny, čo do značnej miery tento rok poznačí koronakríza nielen nám, ale aj mnohým ďalším rodinám na Slovensku a vo svete. Moja prvá spomienka na Vianoce sa asi viaže k vôni živého stromčeka a žiari horiacich sviečok a prskaviek, ktoré si dodnes spájam s Vianocami svojho detstva.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Keď som bol malý, dostal som kovbojský kostým s dvoma hračkárskymi pištoľami za opaskom. To ma veľmi bavilo.

Zdroj: FB M.V.

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Veľmi rád by som sa stretol s rodinou za spoločným štedrovečerným stolom. Aktuálna situácia však robí tieto Vianoce stretávanie sa s blízkymi oveľa zložitejšie a na prvom mieste musí byť bezpečnosť a zdravie nás a našich blízkych. S malým synom samozrejme odznovu objavujem čaro Vianoc, vianočných rozprávok a zázrakov.

Zdroj: FB H.D.

​Rodina Vallovcov na letnej prechádzke mestom. Spolu s manželkou Lindou sa od roku 2019 starajú o syna Jonatána...

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Vianočnú Bratislavu mám veľmi rád. Aj tá však bude tento rok úplne iná ako doteraz. Napriek tomu, že tradičné vianočné trhy sme museli pre nepriaznivú epidemiologickú situácii zrušiť, snažili sme sa do bratislavských ulíc predsa len vniesť vianočnú atmosféru. Na zimnú prechádzku mestom sa teším.

Zdroj: dobrytrh.sk

​Vďaka stromčekom ozdobených žiakmi z bratislavských ZŠ a MŠ ožilo aj priestranstvo pred Starou tržnicou na Námestí Nežnej revolúcie...

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? 

Moje obľúbené jedlá sú makové. Preto na stole nesmie chýbať niečo s makom. Ja dokonca aj pečiem makové moravské koláče, mám top recept, sú výborné.

Vianočný stromček mávate doma živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate?

Od detstva si spomínam na to, že sme mali doma živý stromček so skutočnými sviečkami, o čo sa snažíme dodnes. Akurát na tie sviečky treba dávať pozor, takže stále častejšie upozorňujem svojich rodičov, aby boli opatrní a dávali pozor na bezpečnosť, čiže pokým sviečky na stromčeku horia, tak by nemali vychádzať z miestnosti.

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

​Kým vlani bolo rozsvietenie vianočného stromčeku na Hlavnom námestí veľkou udalosťou, tak tento rok ho väčšina ľudí vzhľadom k obmedzeniam mohla sledovať prostredníctvom online prenosu. Na úvod zaznela pesnička Najkrajšie Vianoce v podaní skupiny IMT Smile:

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktoré by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín?

Moja obľúbená vianočná pesnička je So this is Christmas od Johna Lennona. Teda klasika, ktorú prespievalo viacero známych interpretov vrátane Robbieho Wiliamsa:

V nedeľu zverejnil primátor Matúš Vallo na sociálnej sieti video, ktoré nazval Vianoce sú o hudbe aj o tichu. Koledy v ňom hrá známa hudobná formácia Funny Fellows:

(ars)

ADVENTNÝ ROZHOVOR č.14: V rodine moderátorky Andrei Belányiovej býva na Štedrý večer poriadne veselo...

Moderátorka jojkárskeho spravodajstva Andrea Pálffy Belányiová patrí medzi stálice televíznej obrazovky. Pri rozprávaní o nadchádzajúcich Vianociach sme sa dozvedeli, že u nich doma majú na Štedrý deň veľmi zaujímavú a inšpiratívnu tradíciu - každý účastník večere musí ostatných zabaviť vlastným kultúrnym vystúpením. A to ešte predtým, než sa začnú rozbaľovať darčeky...

Páčil sa vám článok?