ADVENTNÝ ROZHOVOR č.14: V rodine moderátorky Andrei Belányiovej býva na Štedrý večer poriadne veselo...

14.12.2020

Zdroj: FB Advent v Bratislave

Páčil sa vám článok?

Moderátorka jojkárskeho spravodajstva Andrea Pálffy Belányiová patrí medzi stálice televíznej obrazovky. Pri rozprávaní o nadchádzajúcich Vianociach sme sa dozvedeli, že u nich doma majú na Štedrý deň veľmi zaujímavú a inšpiratívnu tradíciu - každý účastník večere musí ostatných zabaviť vlastným kultúrnym vystúpením. A to ešte predtým, než sa začnú rozbaľovať darčeky...

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?

Toto je náročné zadanie, pretože vôbec netuším, ktoré Vianoce si pamätám ako prvé. Na čo si však veľmi dobre spomínam je zvonček, na ktorý otec zazvonil a to znamenalo, že je všetko pripravené a môžeme ísť do obývačky. Ako malé deti sme verili, že stromček ozdobili anjelikovia. Neskôr sme ho už zdobili spolu s mamou. Otcova práca bola kúpiť ho a postaviť do stojanu. Nezabudnem na fondánové salonky, mňam. Škoda, že sa už nedajú zohnať presne také, ako sa robili vtedy. Ak niekto o takých vie, dajte mi prosím vedieť. Štedrý večer sme mali každoročne v Košiciach, väčšinou aj so starými rodičmi z otcovej strany a potom na tie ďalšie sviatočné dni sme chodili k maminým rodičom, ktorí bývali mimo Košíc. Tam sme sa stretli poriadna banda, pretože mamka má štyroch súrodencov tak si viete predstaviť, že nás nebolo málo. A zábava bola zaručená...

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Pamätám sa na naozaj výnimočný darček - boli to biele čižmičky, ktoré mali na sebe fosforeskujúce motívy. Ani netuším, kde sa to našim podarilo kúpiť, pretože počas komunizmu to nebolo také jednoduché ako teraz. Celkovo to vtedy rodičia mali s darčekmi oveľa zložitejšie a občas to bol priam heroický výkon zohnať niečo ťažko dostupné.

Zdroj: Archív A.B.

​Andrejka (vľavo) so starými rodičmi a mladšou sestrou Deniskou na Vianoce niekedy v 20. storočí. Presný rok si vraj už nepamätá, ale v móde vtedy začali byť hračky zvané mončiči...

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Vianoce sú pre mňa hlavne časom, keď sa všetko spomalí, hoci tento rok to znie tak všelijako, keďže sme ho mali spomalený až až. A asi by sme sa všetci najradšej vrátili do predkoronového režimu. Snáď sa to podarí v budúcom roku. V každom prípade mám tieto sviatky spojené s domácnosťou prevoňanou upečenými koláčikmi, ihličím a povznesenou radostnou náladou. 

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Našou tradíciou doma za detských čias bolo od nepamäti, že darčeky sme so sestrou dostávali pred večerou. Potom sme už pekne stolovali a nebolo to o rýchlom skonzumovaní všetkých chodov, aby sa už išlo na rozbaľovanie darčekov. Túto tradíciu sa mi však nepodarilo preniesť do súčasnej rodiny a tak to mám teraz v tradičnom poradí - najprv večera, potom darčeky. Ale tým, že sú už deti veľké, tak sa naozaj v kľude navečeriame, rozprávame, predtým musí každý absolvovať nejaké kultúrne číslo - spev, tanec, recitácia - to je zdrojom veľkej zábavy, keďže úroveň je všelijaká. Ale nevadí, hlavné je aby bolo doma veselo. A po rozdaní darčekov nasleduje pozeranie rozprávok.

Zdroj: koláž abn

Takto bude vyzerať v moderátorkinej domácnosti živý vianočný stromček​ počas nadchádzajúcich sviatkov...

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? 

Máme to skombinované - niečo sú moje, niečo priateľove tradície a tak máme kapustnicu aj hubovú polievku, predtým samozrejme nakrojenie jabĺčka, oriešok a potom už len zemiakový šalát a ryba. Tou je v posledných rokoch treska. A okrem vianočných koláčov mávame aj pupáky s opraženým maslom a tvarohom či makom. Toto som napríklad nikdy predtým nejedla. Na stole je prestretý aj tanier navyše pre nečakaného hosťa, nuž a pod obrusom sú podľa tradície šupinky z kapra. Ktoré sa však nezháňajú ľahko, keďže kapra nemáme. Vidíte, najvyšší čas poprosiť známych, aby nám pár šupiniek venovali... ( smiech) 

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate?

Stromček je živý, ale keď bola Saskia ešte maličká, tak som mala umelý s výlučne nerozbitnými ozdobami. Zdobíme ho pár dní pred Štedrým večerom aby sme sa pekne naladili na vianočnú atmosféru, vydrží nám do Troch kráľov. Adventný veniec máme na jedálenskom stole od prvej adventnej nedele a postupne zapaľujeme sviečky. Rôzne vianočné dekorácie máme po celej domácnosti, ale nie je ich príliš veľa, skôr iba tak primerane. 

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktoré by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín?

Krásna je  stará dobrá klasika v podaní Andy Williamsa - It´s The Most Wonderful Time of The Year.

A samozrejme aj All I want for Christmas is You od Mariah Carey alebo nezabudnuteľná skupina Wham a ich Last Christmas.

Ale pre mňa sú magické aj všetky pesničky z rozprávky Tri oriešky pre Popolušku.

(ars)

Páčil sa vám článok?