ADVENTNÝ ROZHOVOR č.13: Pre župana Juraja Drobu je najsilnejším momentom Vianoc záver polnočnej omše

13.12.2020

Zdroj: Archív J.D.

Páčil sa vám článok?

Ani sme sa nenazdali a je tu strieborná nedeľa, ktorú sme sa v rámci nášho seriálu adventných rozhovorov rozhodli venovať predsedovi BSK Jurajovi Drobovi. Okrem toho, že sme s ním prebrali jeho vnímanie Vianoc kedysi a dnes, tak nám poskytol aj svoju fotografiu z detstva, na ktorej by ho asi len málokto spoznal...

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde ste ich prežívali a s kým?

Matne sa mi vybavujú Vianoce na sídlisku v Ružinove s borovicou na stole v mojej detskej izbe, s prskavkami a voskovými sviečkami v tvare muchotrávky. Mohol som mať tak päť rokov. A samozrejme som veril na Ježiška, ktorý počas večere v obývačke zázračne nanosil darčeky a zapálil svetlá na stromčeku. Bolo to s rodičmi a maličkým bratom.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Sníval som svoj sen o šlapacom autíčku a akoby zázrakom mi ho Ježiško splnil. Mohol som vtedy mať 4 až 5 rokov. 

Zdroj:

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Vianoce sú pre mňa naozaj výnimočným sviatkom. spájajú s pokojom a pohodou v kruhu najbližších. Dlhodobo sa mi darí odolávať komerčnému tlaku Vianoc a o to viac si užívam prítomnosť milovaných osôb a kľud. Tradične ich budem tráviť s rodičmi a so synom. Na prvý sviatok Vianočný sa potom presunieme na chatu za bratovou rodinou.

Zdroj: Archív J.D.

Návšteva vianočných trhoch na Hlavnom námestí bola v minulých rokoch ​pre Drobovcov vždy samozrejmosťou...

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Tie Vianočné trhy budú určite chýbať, vždy to býva moja povinná jazda a absolvujem ju niekoľkokrát, ale prechádzku po starom meste určite nevynechám. U nás sa tradícií držíme. Na Štedrý deň jeme málo, I keď zlaté prasiatko som ešte nevidel, a okolo šiestej začne Štedrá večera. Začíname ju oplátkami s medom a vlašskými orechmi, pokračujeme rybacou polievkou a kombináciou kaprích podkovičiek a rybieho filé so šalátom. Darčeky sa rozbaľujú po večeri. Pri stole nesmie chýbať ani prestretý jeden prázdny tanier pre všetkých tých, ktorí nemôžu byť na Štedrý večer s nami pri stole.

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy s prípravou nejakých jedál či nápojov?

Šéfkou varenie a pečenia je moja mama, ktorá je úžasná kuchárka. A vedie jednoznačne kapor a šalát, ale máme aj rybie filé. Okrem týchto tradičných jedál však na stole miesto kapustnice je aj rybacia polievka. Koláče sú samozrejmosťou a keď som bol menší, bol som veľkom šikovný cukrársky učeň mojej mamy. 

Zdroj: Archív J.D.

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate?

Stromček zaobstarávam vždy ja spolu s mojím synom a aj ho spolu vyzdobíme. Ostáva väčšinou do polovice januára. Veniec na dverách nemáme.

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktoré by ste odporučili vypočuť si čitateľom Bratislavských novín?  

Odpoveď síce nebude originálna, ale pravdivá. Tichá noc na záver polnočnej omše v centre je pre mňa tou najkrajšou vianočnou hudbou. 

(ars)

Páčil sa vám článok?